Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Prezența la urne la ora 21.00 este de 39,12

img_7403.jpg

Sectiile de votare s-au închis în municipiul Chișinău
Image source: 
Valeria Vițu/RFI

Locuitorii Chișinăului și-au ales duminică viitorul primar care va avea un mandat de un an până la alegerile locale ordinare.Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și candidatul pro-european, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase luptă pentru fotoliul de edil. 

248.674 de persoane sau 39,12 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la birourile electorale din Chișinău, până la închiderea secțiilor de votare. Cele mai active au fost persoanele de vârsta a treia, 57,21 la sută, iar la celălalt pol, cei mai pasivi tinerii -  doar 25 la sută și-au exercitat dreptul la vot. 

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a avut cel mai mare număr de voturi, în primul tur de scrutin. 

Încălcări semnalate de observatori, în ziua scrutinului 

Misiunea Promo-Lex a înregistrat mai multe încălcări, printre care prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, activități de mobilizare a alegătorilor, acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane, deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane),fotografierea buletinelor de vot.

În jur de 800 de observatori naționali și internaționali au fost acreditați pentru turul doi al alegerilor locale noi din capitală.

În primul tur de scrutin, socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, au acumulat cele mai multe voturi, 40,97 la sută și respectiv, 32, 12 la sută.