Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pedro Sanchez, un politician obișnuit să câștige împotriva tuturor pronosticurilor

pedro_sanchez.jpg

Socialiștii spanioli negociază contracronometru învestitura lui Pedro Sanchez.
Socialiștii spanioli negociază contracronometru învestitura lui Pedro Sanchez
Image source: 
AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE

Pedro Sanchez este noul premier al Spaniei după ce vineri a fost votat printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva fostului premier, Mariano Rajoy, iar sâmbătă a depus jurământul în fața regelui Felipe al VI-lea. Este al șaptelea premier spaniol ales în ultimii 40 de ani, dar primul care ajunge la putere în urma unei moțiuni de cenzură. De asemenea este primul sef al executivului care depune jurământul în fața monarhului spaniol fără biblie şi crucifix. În această săptămână trebuie să-și formeze cabinetul, dar până atunci este obligat sa guverneze împreună cu miniștrii demisului Mariano Rajoy, o altă premieră pe care o aduce în politica spaniolă. 

Spania are deja un nou premier, o schimbare mai mult decât surprinzătoare pe care nimeni nu o anticipa cu o săptămână în urmă. Deși, Mariano Rajoy guverna cu o minoritate de doar 40%, părea stăpân pe situație și nimeni nu îşi putea închipui că va  fi îndepărtat într-o formă atât de fulminantă, după ce, cu câteva zile în urmă, sărbătorea euforic votarea bugetului de stat, dar, corupția, problema catalană și revoluția pensionarilor au pus capăt, în cele din urmă, guvernării de dreapta a premierului Rajoy. 
 
Chiar dacă exista o amplă majoritate care reclama modificarea cursului politic și un proces de regenerare democratică, nimeni nu anticipa că macazul  va fi schimbat chiar de socialiști, cei care dețin doar 24% din actualul legislativ. Dar Pedro Sanchez, un politician tânăr, care de multe ori a pornit din poziția de outsider, împotriva căruia au făcut opoziție chiar marile figuri ale propriului partid, Felipe Gonzalez, Rubalcaba sau Zapatero, a reușit să impună o moțiune de cenzură într-un moment în care nimeni nu a putut să o refuze, fără a risca să-și compromită viitorul electoral, momentul în care Partidul Popular a fost condamnat pentru corupție, printr-o foarte mediatizată sentință judiciară. 
 
Încă de la depunerea moțiunii, socialiștii au beneficiat de sprijinul necondiționat al Partidului Podemos și a partidelor regionale, printre care se află și secesioniștii catalani, dar pentru a reuni majoritatea absolută, mai era nevoie de voturile celor  de la Partidului Național Basc, cei pe care Rajoy tocmai și-i făcuse aliați cu o săptămână în urmă, oferindu-le importante beneficii prin noua lege a bugetului. În cele din urmă Sanchez  nu a trebuit decât să-i seducă cu aceeași promisiune, iar bascii au ales noua guvernare socialista.
 
Dar cine este noul premier spaniol? Pedro Sánchez Pérez-Castejón este un tânăr doctor în științe economice de numai 46 de ani, absolvent al Facultății de Economie a Universității Complutense din Madrid. La vârsta de 26 de ani, a fost consilier în Parlamentul European și mai târziu șef de cabinet al înaltului reprezentant al Națiunilor Unite în Bosnia, în timpul războiului din Kosovo. Militant în Partidului Socialist încă de la vârsta 21 de ani și parlamentar în Congresul Deputaților din anul 2009.
 
În esență Sanchez era un necunoscut în politică până acum patru ani, când a fost ales ca Secretar General al PSOE în urma unei victorii surprinzătoare, deoarece nu era preferatul structurilor partidului.  De fapt, este primul lider socialist ales în urma unui vot direct al militanților.
 
In ciuda acestei victorii, slabele rezultate obținute ulterior la alegerile din 2015, cele mai proaste din istoria socialiștilor, au stârnit o revoltă a „baronilor“, care i-au retras sprijinul în octombrie 2016 și l-au forțat să demisioneze într-un convulsiv comitet federal. Ulterior Pedro Sanchez și-a dat demisia din Parlament, pentru a nu fi nevoit să sprijine investitura lui Mariano Rajoy în postul de premier, pe care o refuzase, dar pe care o sprijineau baronii socialiști.
 
După acest episod este considerat un cadavru politic și nimeni nu-i mai dă atenție. Dar, cu toată presa și marile figuri ale socialiștilor împotrivă, Sanchez se prezintă în mai 2017 pentru a doua oară la alegerile pentru șefia partidului, alegeri pe care le câștigă cu o majoritate de peste 50% contra altor doi candidați agreați de către structurile de putere din PSOE, iar de atunci s-a consolidat ca un lider incontestabil al socialiștilor spanioli.
 
Dar în ciuda acestei cariere epice, în care s-a dovedit a fi un politician tenace, Sanchez nu va avea deloc o misiune ușoară în cei doi ani care au mai rămas din această legislatură.  În faţa lui se află câteva probleme majore moștenite de la guvernarea lui Mariano Rajoy: conflictul catalan, deficitul bugetului asigurărilor sociale sau revendicările pensionarilor. În afara acestor probleme, noul premier contează cu doar 84 de deputați într-un parlament de 350 de membri, iar majoritatea care l-a adus la putere, divizată între 8 formațiuni politice, îl va obliga să negocieze la sânge orice inițiativă legislativă. Deja secesioniștii catalani au început să ceară modificări în politica dusă față de politicienii aflați în închisoare, după ce l-au avertizat ca votul prin care a ajuns la putere nu a fost pentru el, ci împotriva premierului Mariano Rajoy, iar cei de la Podemos reclamă portofolii în viitorul executiv. 

Ascultă AICI corespondența de la Madrid