Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce a făcut Tratatul de la Trianon pentru România?

trianon.jpg

Sosirea delegației maghiare, în frunte cu Ágost Benárd, la Palatul Versailles, pentru semnarea tratatului, 4 iunie 1920
Sursa imaginii: 
wikipedia.org / public domain

În 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoașteau Unirea Transilvaniei cu România. Prin Tratatul de la Trianon, Ungaria recunoștea noile granițe din Europa Centrală și de Est și obținea recunoașterea independenței sale față de Austria. 

Tratatul de la Trianon are o semnificație aparte pentru români. În data de 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Tratatul de la Trianon a fost semnat de 16 state care luptaseră de partea Antantei, pe de o parte, și de Ungaria. Documentul stabilea granițele Ungariei și recunoștea Unirea Transilvaniei cu România, așa cum fusese ea stabilită la 1 Decembrie 1918. De asemenea, tratatul internațional stabilea o serie de prevederi în domeniul protecției drepturillor minorităților naționale. Ungaria pierdea o serie de teritorii în favoarea României, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Austriei, iar granițele definite prin el erau corespunzătoare granițelor Ungariei de azi. Tratatul de la Trianon a avut în  vedere, în principal, respectarea principiului naționalităților. În perioada interbelică, acest tratat a fost ținta tentativelor repetate de revizuire din partea Ungariei.

În Ungaria, acest tratat este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu. Însă părțile din teritoriu pierdute de Ungaria erau locuite de populații nemaghiare, de aceea, în regiune, acest tratatat este considerat de mulți istorici drept un act de Justiție. Pentru maghiari, acest moment este considerat de multe persoane drept un echivalent al bătăliei de la Mohacs, care a dus la dispariția regatului medieval maghiar de pe harta Europei.

Alți istorici îl consideră drept o răzbunare a istoriei. În perioada interbelică, Ungaria, Germania și alte state au încercat să schimbe cursul istoriei, așa cum fusese el stabilit la finalul primei conflagrații mondiale. Însă, în cea mai mare parte, prevederile acestui document au fost repuse în vigoare la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 4 iunie 2018