Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții după alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului

nastase_primar_dimineata.jpg

Candidatul pro-european, Andrei Năstase a câștigat alegerile din Chișinău
Sursa imaginii: 
Facebook/Andrei Năstase

Chișinăul va fi condus, cel puțin pentru un an, de un primar pro-european. Este vorba de liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a obținut aproape 53 la sută din voturile alegătorilor, duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor locale anticipate.

Contracandidatul său, socialistul Ion Ceban a acumulat puțin peste 47 la sută din sufragii, după procesarea a 100% din procesele verbale, anunță Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău. Năstase va avea un mandat de un an, în 2019 fiind organizate alegeri locale ordinare.

Andrei Năstase: ”Voi fi primarul tuturor, am obținut o victorie importantă pentru Chișinău și pentru R. Moldova”

La scurt timp după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor din Capitală,  Andrei Năstase a dat asigurări că va fi primarul tuturor și le-a mulțumit alegătorilor pentru votul de duminică. Liderul PPDA susține că duminică, de fapt, am obținut o victorie importantă pentru Chișinău și pentru Republica Moldova. ”Cel mai important este că victoria a fost obținută de locuitorii capitalei. Le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent cu cine au ales să voteze. Le mulțumesc și partenerilor din Partidul Popular European”, a declarat Andrei Năstase.

Noul primar ales vorbește despre un nou început, fiind puse bazele unei alianțe solide a forțelor proeuropene, antioligarhice în perspectiva alegerilor parlamentare, ”când suntem obligați să depunem toate eforturile pentru a scoate toată țara din captivitate”, a mai spus Năstase.

Maia Sandu: ”Trebuie să ne implicăm și neapărat vom reuși și la alegerile parlamentare”

Și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu le-a mulțumit alegătorilor și l-a felicitat pe Andrei Năstase pentru victoria obținută. ”Trebuie să știm că suntem puternici, să ne implicăm și neapărat vom reuși și la alegerile parlamentare. Noul edil al Chișinăului a venit cu mai multe promisiuni serioase și va trebui să muncească din greu ca să le îndeplinească, iar noi vom fi cu ochii pe el”, a subliniat Maia Sandu, care l-a susținut pe Năstase în campania electorală.

Dorin Chirtoacă:Era firesc să transmit mandatul înapoi chișinăuienilor, iar ei să decidă, prin vot, cine să fie primar, nu uzurpatorii”

Am primit mandatul de primar de la locuitorii Chișinăului,  nu de la Plahotniuc, Dodon, Leancă etc. Cu toate dosarele și amenințările lor, era firesc să transmit acest mandat înapoi chișinăuienilor, iar ei să decidă, prin vot, cine să fie primar, nu uzurpatorii. Cu ceea ce voi putea, voi contribui mai departe la dezvoltarea Chișinăului. Acum rămâne ca acest rezultat să fie asigurat și la parlamentare, în fiecare circumscripție, pe baza unui singur bloc electoral pro-românesc și pro-european, cu câte un singur candidat pe fiecare circumsripție și o singură listă”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban: ”Votul a fost mai mult politic și geopolitic”

După anunțarea rezultatelor, Ion Ceban spunea că socialiștii recunosc rezultatele alegerilor, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat. ”Până la urma guvernarea s-a aliniat cu cei care au câștigat aceste alegeri”.

 ”Măria sa alegătorul e cel care decide. Rezultatele demonstrează că votul a fost mai mult politic și geopolitic, iar în Chișinău sunt probleme reale, ce trebuie rezolvate. Îl felicit pe Andrei Năstase și îi doresc succes. Îl voi aștepta, zi de zi, începând cu ora 8.00, la Primărie”, a spus Ceban.

”Eu și echipa mea vom rămâne alături de chișinăuieni și suntem dispuși să discutăm, să susținem proiectele care vor fi în beneficiul locuitorilor municipiului. Felicitări tuturor chișinăuienilor pentru alegerea unui nou primar al capitalei!”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Armand Goșu: ”Mi-e milă de instituțiile de la București care au jucat pe mâna lui Plahotniuc”

În seara zilei de duminică, și expertul în spațiu estic, Armand Goșu a venit cu o reacție, după victoria lui Andrei Năstase. Într-un mesaj pe Facebook, expertul a scris ”mi-e și milă de instituțiile de la București, de la MAE, SRI, SIE, Administrația Prezidențială, toate au jucat pe mâna lui Plahotniuc și au mizat pe candidații lui, "tehnocrata" Silvia Radu, acum "socialistul pro-rus" Ivan Ceban..... și au pierdut”.

 ”Poate că e timpul unei analize mai serioase (făcută de cineva din afara sistemului, chiar cineva din afara României, mă gândesc la americani sau la britanici, de ce nu și la germani), iar băieții care au produs această mizerie numită "politica României față de Basarabia" să facă obiectul unor anchete serioase. Prezența lor "la butoane" reprezintă o mare vulnerabilitate pentru securitatea și politica regională ale României”.

Potrivit rezultatelor, prezentate duminică seara de Consiliul Electoral de Circumscripție, candidatul pro-european, Andrei Năstase a obținut 52,57 la sută din sufragii, în timp ce contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, 47,43 la sută din voturi, după procesarea a 100% din procese verbale. Astfel, din totalul de 246.220 de alegători care s-au prezentat la urne, 129.432 de chișinăuieni și-au dat votul pentru Andrei Năstase, iar pentru Ion Ceban au votat 116.788 de cetățeni

Alegerile locale noi au fost organizate după ce Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia. Liberalul, ales în 2015, pentru un al treilea mandat la primăria capitalei, a fost reținut, acum un an, fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

 
Ascultă AICI corespondența de la Chișinău