Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iniţiativa România: Preşedintele Iohannis să consulte societatea civilă

Adriana Saftoiu suspendare presedinte Iohannis.jpg

Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)
Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se consulte cu societatea civilă şi cu partidele, înainte de a decide dacă o revocă sau nu pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Solicitarea vine de la mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Iniţiativa România, Corupţia Ucide şi Geeks for Democracy.

ONG-urile i-au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, căruia îi solicită să nu se rezume la decizia Curţii Constituţionale, ci să privească şi la viitorul luptei anticorupţie, după cum explică la RFI Mihai Poliţeanu, membru fondator al Iniţiativei România.

„Trebuie să discutăm şi despre viitorul luptei anticorupţie în România, despre rolul CCR, de ce nu despre sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu ultimele decizii extrem de bizare ale CCR din ultimul an, ultimul an şi jumătate, cum vor fi numiţi sau revocaţi de acum încolo procurorii cu funcţii de conducere. Deci discuţia este mai largă, în afara dihotomiei hai s-o revocăm sau să n-o revocăm pe Kovesi”, spune el.

În opinia lui Mihai Poliţeanu, „decizia CCR este într-o contradicţie flagrantă cu prevederile MCV şi deci cu tratatul de aderare la UE, duce la subordonarea politică totală a Parchetelor, a procurorilor în subordinea ministrului Justiţiei şi a Guvernului”.

 
Mihai Poliţeanu, despre scrisoarea deschisă către Klaus Iohannis