Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politologul Cristian Pârvulescu: “Poziția lui Klaus Iohannis este fragilizată în acest moment”

Social-democrații iau din nou în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că nu există altă cale decât suspendarea șefului statului, dacă acesta refuză revocarea Laurei Codruța Kovesi.

La rândul său liderul social-democrat, Liviu Dragnea, spune că nu s-a discutat despre suspendarea președintelui în ședința conducerii PSD, dar social-democrații nu vor fi de acord ca ”cineva să se plaseze deasupra Constituției și a legii”. El a insistat că partidul așteaptă ca decizia Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA să fie publicată în Monitorul Oficial și va decide ce este de făcut în funcție de cum va acționa șeful statului atunci.Între timp, Liviu Dragnea a anunțat și un miting de amploare al PSD care va avea loc sâmbătă, de la ora 20.00, în Piața Victoriei. Unul de protest față de abuzurile din justiție, spune liderul PSD. La RFI, politologul Cristian Pârvulescu spune că poziția președintelui este fragilizată în acest moment.
“Amenințarea cu suspendarea cred că a avut până acum destul de multă greutate, pentru că deja s-a întâmplat. Deja fostul președinte Traian Băsescu a fost de două ori suspendat. Este o procedură relativ simplă care fragilizează poziția președintelui, iar când acesta nu are majoritate parlamentară, cum este acum, acesta poate fi foarte ușor suspendat (...) Astăzi, dacă un referendum ar avea loc, ar fi validat cu 30% prezență, în condițiile în care 25% ar vota într-o anumită direcție, spre exemplu pentru revocarea președintelui, ceea ce având în vedere capacitatea de mobilizare PSD-ALDE este posibil. Deci, această afirmație nu este amenințare oarecare, ea poate fi pusă în aplicare și cred că a avut efect în ultimii ani, după 2016, în ceea ce privește temperarea politicilor președintelui Iohannis, singurul președinte al României care nu a reușit să-și pună programul pentru care a fost ales în practică, pentru că nu a avut majoritate parlamentară nicio clipă ”, a declarat la RFI, Cristian Pârvulescu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL