Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Țară”

zelea_codreanu.jpg

Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul partidului ”Totul pentru țară”
Sursa imaginii: 
Facebook

În 5 iunie 1933, Corneliu Zelea Codreanu înființa partidul ”Totul pentru Țară”, expresia politică a unei organizații fasciste și totalitate, Mișcarea Legionară. Această organizație politică, violent antisemită, a promovat asasinatul drept armă de luptă politică. Partidul Totul pentru Țară a exploatat sentimentele naționaliste ale unor pături sociale și a înregistrat un succes electoral remarcabil la alegerile din 1937, când a devenit a treia forță politică din România.

Partidul Totul pentru Țară a fost un avatar al Mișcării Legionare. El a fost fondat în anul 1933, după ce Garda de Fier, predecesoarea sa, fusese dizolvată, din cauza acțiunilor sale îndreptate împotriva sistemului politic bazat pe funcționarea unei monarhii constituționale parlamentare și democratice.

Garda de Fier era compromisă, printre altele, de asasinarea prim-ministrului liberal Ion Gheorghe Duca. Liderii legionari au decis să reînființeze un partid, care, inițial, a fost condus formal de generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi de Gheorghe Clime. Neoficial, era condus de Corneliu Zelea Codreanu, un tânăr charismatic care promova un antisemitism violent și care dorea instaurarea unui regim totalitar, cu nuanțe teocratice, bazat pe un tip de fundamentalism religios ortodox, care a atras sprijinul a numeroși preoți.

Acest partid a cunoscut un succes electoral important la alegerile din 1937, când a devenit a treia forță politică din România. Legionarii dispuneau de 66 de mandate în Parlament. Însă, în 1938, partidul Totul pentru Țară a fost dizolvat, alături de celelalte formațiuni politice, printr-un decret semnat de Regele Carol al II-lea, care dorea să impună un regim autoritar personal.

În toamna anului 1938, Corneliu Zelea Codreau și alți lideri ai partidului Totul pentru Țară au fost arestați din cauza opoziției față de Regele Carol al II-lea. Ulterior, în contextul în care legionarii se manifestau tot mai violent și amenințau cu noi asasinate politice, Corneliu Zelea Codreau și alți lideri legionari au fost executați sub pretextul unei încercări de evadare. Spirala violenței a continuat, iar prim-ministrul Armand Călinescu a fost, la rândul său, asasinat de legionari, în septembrie 1939.

Un an mai târziu, după ce Regele Carol al II-lea a fost fost silit să abdice de către generalul Ion Antonescu, Mișcarea Legionară a ajuns la putere. A fost proclamat statul național-legionar, însă, în 1941, legionarii au organizat o rebeliune împotriva lui Ion Antonescu. Acesta i-a înfrânt pe rebeli și a declanșat o nouă represiune contra legionarilor. Represiunea a fost reluată și în timpul regimului comunist.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 5 iunie 2018