Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zetea, PSD: Maramureșenii vor călători o zi și o noapte pentru a se face auziți în Piața Victoriei

zetea.jpg

Image source: 
Facebook/ Gabriel-Valer Zetea

PSD speră să organizeze sâmbătă seară în Capitală cel mai mare miting pe care l-a văzut România după Revoluție. O spune la RFI vicepreședintele social democrat Gabriel Zetea. Participarea este deschisă tuturor celor care au avut de suferit în ultimii ani de pe urma abuzurilor, mai spune politicianul, care este și liderul filialei Maramureș. Organizația sa va pune la dispoziția membrilor PSD autocare și microbuze pentru a veni la miting. Oamenii vor călători o zi și o noapte pentru a se face auziți în Piața Victoriei, dă asigurări Gabriel Zetea, vicepreședinte al PSD (regiunea Nord-Vest).

Reporter: Câți oameni sperați să aduceți în Piața Victoriei?

Gabriel Zetea: Cât mai mulți, sperăm să organizăm cel mai mare miting pe care l-a văzut România după Revoluție. Nu este un miting destinat exclusiv membrilor Partidului Social Democrat. Îi invităm alături de noi pe toți cei care au avut de suferit de abuzuri în ultimii ani de zile. Este un miting împotriva abuzurilor. Este un  miting pe care dorim să îl facem pentru a spune stop, până aici, ajunge, este suficient. Este un miting prin care o să spunem și majorității parlamentare că trebuie să continue cu reforma justiției, astfel încât să avem în România un stat de drept cu adevărat, instituții democratice care să funcționeze, care să îi pedepsească pe cei care greșesc, dar în același timp, să apere nevinovații, să găsească acele portițe prin care nevinovații, fiind acuzați pe nedrept, să poată să scape. Altfel se vede în legislația actuală din România că atât de mulți oameni au de suferit, că atât de mulți oameni au fost chinuiți în această perioadă, încât lucrurile nu mai pot să meargă în acest fel.

Reporter: Totuși, de la „atât de mulți oameni au fost chinuiți”, până la „sute de mii de participanți”, după cum spunea președintele partidului dumneavoastră, ieri, este cale lungă...

Gabriel Zetea: Nu. Sunt mii de oameni care au avut de suferit. Asta nu înseamnă că ceilalți trebuie să rămână pasivi. Un miting împotriva abuzurilor, pentru a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale românului, ale cetățeanului, este un miting la care și eu vreau să particip. Dacă nu ieși pentru așa ceva în stradă, atunci pentru ce? În democrațiile consolidate se iese în stradă și se protestează pentru a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului și nu pentru drepturile unei anumite instituții sau ale unui anumit sistem. Drepturile oamenilor sunt cele ce contează.

Reporter: Domnule Zetea, ați discutat, organizatoric, în cadrul filialei dumneavoastră, ce înseamnă transportul și pregătirea pentru acest miting?

Gabriel Zetea: Da, sigur că am discutat. Ne-am întâlnit cu fiecare organizație locală. În primul rând, ne dorim să fie o deplasare transparentă. Noi vrem să punem la dispoziția tuturor celor care vor să ajungă la București sâmbătă seara la ora 20:00 infrastructura necesară, prin logistica prin care putem să o punem noi la dispoziție, autocare, microbuze, ca oamenii să poată să ajungă acolo. Vrem să fie extrem de transparent. Cheltuielile să fie transparente, astfel încât primarii, consilierii locali, consilierii județeni, din indemnizațiile pe care le primesc în fiecare lună să poată să plătească aceste tipuri de cheltuieli urmând, ca apoi, oamenii să ajungă cu ajutorul acestor mijloace de transport la București. Plățile trebuie să fie transparente, poate și în contrapartidă cu alte mitinguri pe care le-am văzut organizate în România, care nu au avut o finanțare atât de transparentă cum dorim să o facem noi.

Reporter: Practic, dumneavoastră asigurați transportul...

Gabriel Zetea: Absolut, așa și este normal. Este un miting organizat de către Partidul Social Democrat, dar nu exclusiv pentru membrii PSD. Toți cei care își doresc să vină alături de noi sunt primiți.

Reporter: Ce distanță aveți de parcurs până în capitală și cât estimați că va dura?

Gabriel Zetea: Din Baia Mare până în București este o distanță de aproximativ 550 km. Este o deplasare care va dura probabil 12 ore cu autocarul. Este ceva drum.

Reporter: Într-un sens?

Gabriel Zetea: Într-un sens, evident. Dus-întors este dublu.

Reporter: Înseamnă că plecați la ora 8 dimineața ca să ajungeți la momentul la care mitingul va începe și apoi parcurgeți drumul întors toată noaptea.

Gabriel Zetea: Plecăm chiar mai devreme. Așa va fi. Din păcate, distanțele sunt mari. România nu a reușit încă să construiască autostrăzi astfel încât din Baia Mare până în București să ajungem în  4-5 ore pe autostradă. Trebuie să traversăm drumuri naționale. Din nord-vestul României, dinspre județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Bistrița, Cluj, sunt doar două treceri peste munți, peste Carpați, în spre București, pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei. De aceea v-am spus că o să și plecăm mai devreme. Se va face aglomerație și sunt doar două căi pe care le avem, două treceri peste munți. Va fi aglomerație. Evident, ne luăm măsuri.

Reporter: În aceste condiții, cât de mulți doritori credeți că veți avea? Aduceți un autocar, un microbuz, două? Cum v-ați făcut planul?

Gabriel Zetea: Sunt sigur că vor fi mult mai mulți de atât. Sunt mulți oameni care au transmis conducerii Partidului Social Democrat că sunt nemulțumiți, că aud vocea liderilor la București, că vocea noastră este auzită, dar vocea lor, a membrilor simpli de partid nu. Și că s-a auzit doar vocea altora care au ieșit în stradă, în afară de membrii PSD. Atunci și ei trebuie să iasă în stradă, ca vocea lor să fie auzită. Un astfel de miting este o manifestare la care își doresc să participe. Vor fi foarte mulți. Nu vreau să avansez deocamdată cifre. Haideți să avem cu toții o surpriză sâmbătă seara, când din toate județele țării, se vor aduna la București foarte mulți oameni. Asta nu înseamnă că bucureștenii, în primul rând, nu sunt așteptați la acest miting. Până la urmă, în București sunt cei mai mulți oameni care ar putea să ajungă la o astfel de manifestare.

Reporter: Vorbiți despre cel mai mare miting de după Revoluție.

Gabriel Zetea:  Au fost foarte multe mitinguri, începând cu începutul anului trecut, care au spus majorității din Parlamentul României, PSD și ALDE, că noi nu avem voie să discutăm despre legile justiției, că nu avem voie să le modificăm, că nu le-am avut trecute în programul de guvernare. Uite că este nevoie să se vadă că există în România o foarte largă susținere pentru ca astfel de măsuri să fie implementate în continuare de către majoritatea PSD – ALDE. Vocea oamenilor care susțin astfel de măsuri, care susțin măsurile pentru prezumția de nevinovăție care să fie implementată în legislația din România, care susțin măsuri legislative pentru ca abuzurile să nu mai poată să fie proliferate în anchete. Astfel de oameni trebuie să își facă și ei vocea auzită.

Reporter: Apropo de vrerea oamenilor, domnule Gabriel Zetea, au existat aceste măsuri în programul de guvernare?

Gabriel Zetea: Evident. Dacă o să vă uitați în programul de guvernare la partea de justiție, acolo se vorbește de toate aceste lucruri. (Programul de guvernare este disponibil aici). Sigur, nu cu punct și virgulă. În același timp, implementarea prezumției de nevinovăție este o decizie europeană pe care noi trebuie să o implementăm în legislația românească. Nu am făcut-o încă. Am intrat în procedură de infringement pentru că toate aceste legi sunt blocate în această perioadă, fiind prost înțelese. Un dialog mult mai accentuat și mult mai liniștit între părțile beligerante pe acest subiect ar fi de bun augur. Toată lumea trebuie să înțeleagă că legislația penală într-o țară trebuie să fie extrem de clară. Astăzi ea nu este. Eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, nu știu astăzi ce fac bine și ce fac rău din punt de vedere al legislației penale. Așa ceva nu este acceptat. În nicio țară cu democrație consolidată, în democrațiile europene, legislația penală este foarte clară. Se spune foarte clar ce trebuie să faci și ce poți să faci, iar dacă faci altceva se întâmplă lucrurile acestea. Asta trebuie să clarificăm în legislație pentru a debloca administrația. Sunt foarte mulți funcționari publici cărora le este frică de interpretările pe care un anumit procuror le poate face le un moment dat, ca să nu vorbim de toți. Sunt anumiți procurori rău intenționați. Atunci, funcționarii publici, nu demnitarii, trebuie făcută diferența, sunt cei cărora le este frică și care blochează foarte multe proiecte în țara asta. Această legislație va debloca cumva și România, din punctul nostru de vedere.

 
Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea intervievat de Magda Prelipceanu