Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Când SUA au declarat război României

gara.jpg

Gara de Nord din București după un bombardament american ...
Image source: 
Facebook

În 6 iunie 1942, Statele Unite ale Americii declarau război României și Bulgariei. Declarația de război a avut consecințe imediate: bombardierele americane au încercat să distrugă instalațiile petroliere de pe Valea Prahovei, iar apoi bombele s-au abătut și asupra Bucureștiului. Acesta a fost singurul război din istorie în care România și Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari.

La începutul verii 1942, România se afla de un an în război. Trupele românești intraseră în Cel de-al Doilea Război Mondial pentru a elibera Basarabia și Bucovina de Nord, ocupate de URSS în vara anului 1940, după prăbușirea Franței, cel mai important aliat al României. Inițial, ofensiva Armatei Române a avut susținerea celei mai mari părți a românilor, pentru că războiul era considerat drept unul just, care avea drept scop eliberarea unor teritorii cotropite de ruși. Însă, după ce trupele românești au trecut Nistrul, războiul a început să devină tot mai puțin popular. Ion Antonescu a decis continuarea războiului dincolo de vechile granițe românești fără să fi încheiat vreo alianță sau măcar vreo convenție militară cu Germania nazistă.

Liderii Opoziției democratice, Regele Mihai I și Regina-Mamă Elena a României doreau cu toții oprirea războiului. Însă Ion Antonescu a pus deasupra intereselor țării cuvântul pe care și-l dăduse lui Adolf Hitler, că va lupta alături de Germania nazistă până la nimicirea Uniunii Sovietice. În acest context, Marea Britanie a declarat război României. În vara anului 1942, Statele Unite ale Americii au declarat și ele război României, care era cel mai important aliat al Germaniei pe frontul de est, precum și principala sursă de petrol pentru mașina de război germană.

Declanșarea războiului dintre SUA și România a avut drept consecință bombardarea masivă a instalațiilor petroliere de pe Valea Prahovei, precum și a Bucureștiului.

Această confruntare a fost consecința deciziei Națiunilor Unite de a declara război tuturor aliaților Germaniei. Au fost și cazuri în care sateliții Germaniei au declarat război Statelor Unite ale Americii. În mediile diplomatice circulă o glumă care spune că, atunci când ambasadorul Ungariei a declarat război Statelor Unite, reprezentanții Departamentului de Stat au văzut declarația dată în numele Regatului Ungariei și l-au întrebat pe ambasadorul maghiar cine e Regele Ungariei. ”Nu avem Rege, ci avem un regent, amiralul Miklos Horthy”, ar fi răspuns diplomatul maghiar. ”Și ce flotă comandă?” l-ar fi întrebat americanii. ”Nu avem flotă pentru că nu avem ieșire la mare”, le-ar fi răspuns ambasadorul. ”Aveți pretenții teritoriale față de Statele Unite?”, s-au interesat americanii, iar ambasadorul maghiar le-a răspuns că nu, pentru că Ungaria avea pretenții teritoriale față de România. ”Și atunci de ce nu declarați război României?” au întrebat americanii. Răspunsul diplomatului maghiar ar fi fost acela că Ungaria nu poate declara război României pentru că românii sunt aliații maghiarilor.

Dincolo de absurdul subliniat de această glumă, rămâne realitatea tragică a miilor de vieți pierdute în confruntarea româno-americană pe care nu a dorit-o cu adevărat nimeni din cele două țări și care s-a sfârșit cu înfrângerea României în Cel de-al Doilea Război Mondial și cu aruncarea ei în robia sovieticilor, care luptau de partea americanilor sub pretextul că vor să elibereze Europa.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 6 iunie 2018
1618