Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Alexandrescu (USR): Membrii CCR, nişte superpoliticieni, cu supersalarii şi superimunităţi

Alexandrescu USR referendum familie.jpg

Vlad Alexandrescu: Liviu Dragnea ne orientează către Rusia (Sursa foto: Facebook/Vlad Alexandrescu)
Vlad Alexandrescu: Liviu Dragnea ne orientează către Rusia (Sursa foto: Facebook/Vlad Alexandrescu)

Curtea Constituţională şi-a depăşit competenţele în cazul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, declară la RFI liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.

În opinia lui Vlad Alexandrescu, „CCR şi-a depăşit competenţele, a mai făcut-o de nenumărate ori în ultima vreme şi există multe exemple care au fost comentate în spaţiul public. Să ne amintim că preşedintele Curţii, domnul Valer Dorneanu, a interzis publicarea unei opinii separate a unuia dintre judecători. Să ne amintim că atunci când a cerut instituirea unui prag precis de valoare financiară în interpretarea legii s-a substituit Parlamentului (...). Noi am identificat circa zece astfel de depăşiri de competenţe, ceea ce arată că CCR a intrat într-o criză de credibilitate în spaţiul public, în opinia publică”.

CCR a sesizat Comisia de la Veneţia, din cauza atacurilor la adresa Curţii. Senatorul USR crede că „se vede tot mai limpede că această Curte este compusă din nişte superpoliticieni şi nu din nişte magistraţi, cum ar fi normal. Ei se comportă ca nişte superpoliticieni, cu supersalarii, superpensii şi superimunităţi, sunt oameni politici, au avut funcţii politice în stat. Este un demers disperat, de imagine, care nu are nici o legătură cu mersul justiţiei”.

Vlad Alexandrescu precizează că „USR militează pentru o schimbare completă a modului de numire a judecătorilor. Una din idei este dacă n-ar trebui să schimbăm Constituţia, pentru a da Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie atribuţia de a limita această extindere practic infinită la care a asistăm a competenţei CCR. Ar trebui gândit un mecanism de reglaj fin între cele două Curţi, astfel încât una să poată cenzura excesele alteia”.