Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Iordache a adoptat modificările aduse Codului de procedură penală. Proiectul merge la Senat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia specială a aprobat modificările aduse Codului de procedură penală.  Proiectul va ajunge la Senat pentru vot și apoi la Camera Deputaților.

Opoziția acuză coaliția PSD-ALDE că a venit pe ultima sută de metri cu amendamente controversate.

Una dintre modificări: un inculpat achitat de instanța de fond, nu poate fi condamnat în apel dacă nu sunt administrate probe noi.

 

Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adoptat mai multe amendamente considerate controversate de opoziție.         De exemplu, insțanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului. Instanța de apel poate condamna un inculpat achitat în primă fază doar dacă sunt administrate probe noi.

O altă modificare importantă: sentințele definitive pot fi revizuite dacă hotărârea de condamnare nu este redactată de judecătorul care a participat la judecarea dosarului.

Alte modificări: pentru ca un denunțător să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, denunțul trebuie depus în cel mult 6 luni de la data săvârșirii infracțiunii. Durata unei anchete în faza de urmărire penală nu poate depăși 3 ani.

Dacă probele dintr-o înregistrare sunt obţinute în mod ilegal, procurorul poate să le distrugă. De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovesi sau indicii temeinice, fiind eliminată formularea “suspiciuni rezonabile”.

Mai mult, procurorii nu mai au voie să ofere informații publice în timpul urmăririi penale și nici pe parcursul judecării cauzei în primă instanță. Mai exact, opinia publică nu va mai ști ce acuzații i se aduc unei persoane urmărite penal, dar nici alte date din dosarele penale. Și declarațiile privind dosarele penale sunt interzise. Tot amendamentul PSD – UDMR prevede că nimeni nu se poate referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum ar fi condamnate.

Tot Comisia specială a înlocuit în unele articole sintagma suspiciune rezonabilă cu probe din care să rezulte indicii temeinice. Iar probele audio-video din dosare trebuie supuse unor expertize amănunțite.  Aceste modificări, atrage atenția opoziția, ar îngreuna activitatea anchetatorilor. Un alt amendament adoptat se referă la audierea unei persoane: aceasta nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Ședința nu a fost lipsită de tensiuni. Între altele, președintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache l-a apostrofat pe deputatul USR Stelian Ion că face poze la amendamente. Nemulțumit de acest lucru, deputatul PSD Eugen Nicolicea i-a transmis la rândul său alesului USR că este un scandalagiu și o rușine a Parlamentului.