Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migranții - subiect de conflict diplomatic între Italia și Malta chiar în zi de alegeri

aquarius.jpg

Nava Aquarius cu 629 de migranți la bord – printre care și 123 de minori neînsoțiți, 11 copii și 7 femei însărcinate - nu știe unde să acosteze, în condițiile în care Italia refuza să o primească pe teritoriul său.
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr/Marco Panzetti

În zi de alegeri locale - în care 7 milioane de italieni erau așteptați la vot în 760 de localități, s-a iscat în Peninsulă un conflict diplomatic între Italia și Malta, din cauza migranților salvați (sau nu) în Marea Mediterană.

În Mediterana sunt nave cu steagurile Olandei, Spaniei și Marii Britanii, sunt organizații neguvernamentale nemțești și spaniole, este Malta care nu primește pe nimeni, este Franța care respinge la frontieră, este Spania care își apără granițele cu armele, în fine toată Europa se ocupă de afacerile sale.

De astăzi și Italia începe să spună nu traficului de ființe umane, nu față de business-ul imigrației clandestine. “Obiectivul meu este acela de a garanta o viață liniștită acestor persoane în Africa și fiilor noștri în Italia”, avertiza aseară pe rețelele de socializare ministrul de interne de la Roma, Matteo Salvini.

Nava Aquarius cu 629 de migranți la bord – printre care și 123 de minori neînsoțiți, 11 copii și 7 femei însărcinate - nu știe unde să acosteze, în condițiile în care Italia refuza să o primească pe teritoriul său.

Malta a comunicat că nu are nicio legătură cu operațiunea de salvare, ceea ce deschide perspectiva unui conflict diplomatic între cele două state membre ale Uniunii Europene.

Guvernul maltez a transmis că operațiunile de salvare au fost efectuate în apele internaționale ale Libiei și coordonate de Italia, iar Malta nu este nici autoritatea competenta, nici cea coordonatoare în acest caz. Malta va respecta legislația aplicabilă.

Italia însă nu cedează. În urma unei reuniuni de urgență la Guvern încheiate după miezul nopții, liderul Mișcării populiste 5 stele, Luigi di Maio a anunțat că o echipă de medici italieni  se va deplasa pe navă pentru a acorda asistență medicală migranților de la bord, aceasta până când Europa va lua o decizie.

Atenția presei s-a îndreptat aseară mai mult spre această situație, acordându-ise mult mai puțin spațiu rezultatului alegerilor din 760 de localități, încheiate cu o prezență la vot de 61,8%. Este vorba de un test important – chiar dacă la nivel local – pentru a măsura greutatatea forțelor politice dupa înțelegerea guvernului Mișcarea 5 stele – Liga.

La acest scrutin, și 39 de cetăţeni români rezidenţi în Italia (31 de femei și 8 bărbați) au solicitat şi au primit adeverinţele necesare pentru a-şi putea înscrie candidatura la alegerile locale din această ţară, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Românii din Peninsulă au dreptul să participe la alegerea directă a primarului și a membrilor din consiliul local și în același timp pot să și candideze pentru un loc în consiliile locale. Pentru a candida, ei au nevoie de o adeverință eliberată de Autoritatea Electorală Permanentă din România (AEP), care să ateste că solicitantul nu a fost decăzut din drepturile electorale printr-o hotărâre judecatorească definitivă.

Spre deosebire de italieni, care au drept automat de vot, românii trebuie să se înscrie pe listele suplimentare electorale din orașul de reședință, dacă vor sa participe la scrutin.

 
Ascultă AICI corespondența de la Roma