Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declarație privind susținerea R.Moldova pe calea integrării europene, adoptată de deputați români și moldoveni

Deputați români, la Chișinău

Cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Legislativul României a avut loc la Chișinău
Image source: 
www.parlament.md

Cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Legislativul României a avut loc, luni, la Chișinău. Deputații au adoptat o declarație privind prioritățile moldo-române și îndeamnă Guvernele celor două state „să contribuie activ la realizarea proiectelor comune de politică externă, siguranță națională, economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură și resurse umane”. 

Copreședintele din partea Legislativului României, Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat sprijinul României ”în crearea premiselor pentru apropierea Republicii Moldova de obiectivul integrării europene, prin realizarea proiectelor comune în economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură”. ”Pledăm pentru urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a R.Moldova la piața energetică europeană, pentru dezvoltarea cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport, de eficientizare a mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei”, a menționat deputatul român.

La rândul său, copreședintele din partea Parlamentului R.Moldova, George Mocanu a declarat că România este partenerul constant și special al R.Moldova în procesul de integrare europeană. ”Exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 ar putea reprezenta o platformă care va facilita avansarea pe anumite domenii ale cooperării Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și o oportunitate pentru promovarea parcursului european al țării”, a afirmat George Mocanu.

Totodată, deputatul moldovean a precizat că va transmite o solicitare Guvernelor R.Moldova și România pentru a introduce pe agenda următoarelor ședințe discuția privind încheierea unui nou acord bilateral care ar facilita angajarea cetățenilor ambelor state. 

Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu au anunțat obiectivele specifice pentru perioada imediat următoare în cadrul unui briefing de presă. Este vorba despre înaintarea demersurilor privind urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, dezvoltarea cooperării în domeniul construcției şi modernizării infrastructurii de transport, sporirea eficienței mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport și mărfuri.

Totodată, Comisia pledează pentru un dialog parlamentar intensificat între comisiile parlamentare cu domenii de activitate similare, care vor aborda agenda comună și perspectivele relației bilaterale, evaluând periodic angajamentele politice asumate de către ambele state, precum și prioritățile comune de acțiune și modalitățile de coordonare și intensificare a cooperării în contextul parcursului european al Republicii Moldova. 

Potrivit agendei, delegația Parlamentului României la Comisia Comună pentru Integrare Europeană a avut, în dimineața zilei de luni, o întrevedere cu Președintele Parlamentului Andrian Candu. În după-amiaza zilei, parlamentarii români vor discuta cu deputații din Comisia economie, buget și finanțe, Comisia politică externă și integrare europeană, Comisia protecție socială, sănătate și familie. De asemenea, delegația română va mai purta discuții cu oficiali de la Guvern și vor vizita o serie de instituții de menire socială și culturală, renovate cu sprijinul financiar al Guvernului României. 

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României se întrunește de două ori pe an, în sesiuni de lucru, alternativ, la București și Chișinău. Ultima reuniune a avut loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017.  

Corespondenta RFI la Chișinău,Valeria Vițu despre cea de-a VII Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană