Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnire istorică între Donald Trump și Kim Jong-un. A fost semnat un document comun

Întâlnire istorică pe o insulă din Singapore: președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat mai bine de 3 ore cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, după un an dificil în care s-au amenințat reciproc. Liderul american Donald Trump și cel nord-noreean Kim Jong-un au semnat un document comun care atestă succesul acestui summit.

Update: În documentul comun semnat cei doi lideri se angajează să acţioneze ”în vederea denuclearizării complete a peninsulei coreene”, relatează The Associated Press. Cei doi lideri nu au făcut public încă conţinutul documentului, dar Trump a spus că este vorba despre un ”document istoric, destul de cuprinzător”, în timp ce Kim Jong Un a susţinut că "lumea va asista la schimbări majore"De asemenea cele două părți ”se angajează să stabilească noi relaţii între Statele Unite şi RPDC, conform dorinţei celor două popoare din cele două ţări, de pace şi prosperitate”. S-a căzut de asemenea de acord cu privire la recuperarea rămăşiţelor prizonierilor de război şi a celor daţi dispăruţi în acţiune.

Preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un ”negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul lor istoric, marţi, în Singapore, relatează The Associated Press.

”Este o onoare să am această întâlnire cu tine și știu că vom înregistra un succes enorm. Vom rezolva o mare problemă, o mare dilemă, care cel puțin până în acest moment era imposibil de soluționat”, a declarat Trump, în deschiderea discuţiilor, adresându-se lui Kim.

”Am decis să lăsăm trecutul în urmă. Lumea va obseva schimbări majore”, a spus și Kim Jong-un.

Liderul de la Casa Albă a precizat că reuniunea ”merge nemaipomenit” şi că s-au înregistrat ”o mulţime de progrese”. În opinia sa, a fost ”mai bine decât îşi putea imagina oricine”.

Cei doi au ieşit de la prânzul de lucru şi s-au plimbat împreună pe o alee pavată, după care s-au oprit şi au pozat în faţa presei care-i aştepta.

Trump urmează să susţină o conferinţă de presă la ora 11, iar apoi se va întoarce la Washington.

Înainte de semnarea documentului, cei doi lideri au luat parte la un prânz de lucru după întâlnirea bilaterală şi discuţiile bilaterale extinse.

Alături de Trump şi Kim, au mai participat la acest prânz 13 oficiali din Statele Unite şi Coreea de Nord. The Associated Press a devăluit și meniul: între altele, au servit coaste de vită, carne crocantă  de porc dulce-acrișor și cod la abur.

Anterior, cei doi lideri au avut o întâlnire tête-a-tête de aproape 3 sferturi de oră precedată de o strângere de mâini istorică.

Prevăzând un succes al summitului, Trump a spus că este o "onoare" să se întâlnească faţă în faţă cu Kim şi că va avea o "relaţie grozavă" cu liderul de la Phenian.