Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce rămânem după summit-ul Kim-Trump? O analiză a profesorului Valentin Naumescu

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a analizat, pentru RFI, summit-ul Trump-Kim. El este de părere că documentul semnat de cei doi lideri este ”subțire” și departe de a prezenta garanții privind denuclearizarea Coreei de Nord.

”Documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un în Singapore nu oferă nicio garanție privind denuclearizarea Coreei de Nord”, declară la RFI profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. El este de părere că o schimbare reală în Coreea de Nord nu este posibilă decât prin schimbarea regimului politic: ”Este un document în termeni mari, în care se folosesc cuvinte mari. Experții în materie de politici nucleare spun că, și dacă ar exista voință politică, o denuclearizare a Coreei de Nord nu este posibilă înainte de 10-15 ani. Nu cred într-o deschidere reală a Coreei de Nord în condițiile acestui regim politic”.

Ascultă:Pe de altă parte, preşedintele Trump a surpins, marți, presa internațională cu un discurs laudativ la adresa liderul nord-coreean Kim Jong-un, la finalul summit-ului din Singapore. Trump l-a caracterizat pe dictatorul de la Phenian drept  ”un negociator foarte demn, foarte inteligent” și o ”mare personalitate”.

Liderul de la Casa Albă a fost criticat de jurnaliștii prezenți care i-au amintit că președintele nord-corean este considerat responsabil de moartea a mii de persoane, de infometarea propriului popor și de nenumarate încălcări ale drepturilor omului. Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, critică și el poziția președintelui SUA: ”Sunt de partea analiștilor și ziariștilor care privesc cu uimire declarațiile laudative ale lui Donald Trump la adresa lui Kim Jong-un. Cum își poți iubi țara atunci când îți înfometezi poporul și âl ții prizonier într-o cușcă? Denuclearizarea va face pași foarte lenți. În schimb, sunt convins că liderii nord-coreeni vor face presuni în perioada următoare pentru a primi facilități financiare și comerciale”.

Ascultă: 
Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, despre summitul Kim-Trump