Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ion Rațiu, un ”Soros” al mineriadei din iunie 1990

ratiu_1990.jpg

Ion Rațiu alături de Corneliu Copsu, Ion Diaconescu, Doina Cornea și alți lideri țărăniști, în Piața Universității din București, la începutul anilor 1990
Image source: 
Facebook/Edmond Niculușcă

În urmă cu 28 de ani, România se confrunta cu unul dintre cele mai penibile episoade din istoria sa contemporană. La cererea președintelui României de atunci, Ion Iliescu, minerii invadau încă o dată Bucureștiul. Minerii nu au făcut țăndări doar sediile partidelor istorice și ale ziarelor de opoziție, ci și imensul capital de simpatie pe care România îl acumulase în urma Revoluției din 1989. Una dintre cele mai valoroase mărturii legate de Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 îi aparține lui Ion Rațiu.

În iunie 1990, noua Putere instalată la București a decis să facă o nouă demonstrație de forță și a decis să cheme pentru a treia oară cetele de mineri în Capitală. De data aceasta, grupurile violente erau îndreptate împotriva protestatarilor din Piața Universității, împotriva partidelor de opoziție și împotriva ziarelor critice față de Ion Iliescu și guvernarea FSN. Una dintre victimele mineriadei a fost Ion Rațiu.

 

Marele om de stat a descris în jurnalul său cele trei zile în care minerii au distrus nu doar destinele de zeci de persoane, ci și reputația internațională a României. În 13 iunie, Ion Rațiu scria: ”Toată ziua ciocniri cu Poliția și securiștii, care au reapărut în civil. În cele din urmă, Piața Universității a fost reocupată de studenți. Ai mei au filmat scenele. Prost, dar avem un documentar. În Piață, studenții au dat foc camioanelor și autobuzelor pe care Poliția le-a răsturnat ca să o blocheze, din ambele părți ale șoselei”. Ion Rațiu descrie și manipularea televiziunii publice, care îi califica pe studenții revoltați drept legionari.

 

În data de 14 iunie, lucrurile s-au agravat. Ion Rațiu nota în jurnalul său știrile primite de la colaboratorii săi, în condițiile în care liderul țărănist devenise ținta manipulatorilor: ”Sediile PNȚ și PNL au fost distruse în timpul nopții. Dumneavoastră sunteți cel vinovat. De aceea au cerut greviștii înființarea unui post independent de TV. Dumneavoastră i-ați plătit pe manifestanții din Piața Universității. Așa se afirmă peste tot. Cel puțin 7.000 de mineri, înarmați cu securi și ciomege, merg peste tot. Vor veni și aici. Nu mai puteți sta”.

 

Ion Rațiu a încercat să se refugieze la prieteni, apoi a plecat spre Câmpulung Muscel, în condițiile în care hoardele de mineri erau instigate împotriva sa. În 15 iunie, a stat de vorbă cu prim-ministrul de atunci, Petre Roman, care l-a asigurat că se poate întoarce în casa devastată din București, pentru că Guvernul a instalat pază armată.

 

Ion Rațiu s-a întors acasă, în baza asigurărilor oferite de șeful Guvernului, însă a intrat într-o capcană, după cum notează în jurnalul său. ”Jalnic. Vandalism pur. Tot discutam dacă să dorm sau nu în casă și vine Rodeanu. Ne-au înconjurat din toate părțile. Se refera la mineri. Au început să escaladeze gardul spre grădină. Ne-am refugiat pe acoperișul bucătăriei ca să ieșim prin spate. Intraseră. Strigăte. Dragoș Șerban, cu rangă de fier în mână, s-a repezit spre vreo cinci mineri, tăind aerul. Așa s-au retras. (…) Eu rămân pe acoperiș. (…) Bineînțeles, m-au găsit. ”Criminalule”, mi s-au adresat”.

 

Ion Rațiu a supraviețuit acelei nopți de coșmar. Însă nici până azi nu au fost pedepsiți vinovații morali pentru mineriada de acum 28 de ani și pentru viețile distruse cu acel prilej. Unele estimări arată că mineriada s-a soldat cu șase morți și 746 de răniți. Altele estimări arată că numărul victimelor a fost mult mai mare, însă nici Justiția, nici alte autorități române nu a făcut încă lumină în acest caz. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 13 iunie 2018