Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolae Manolescu la RFI: Campionatul Mondial din Rusia este o mascaradă

nicolae_manolescu_campionat_mondial_rusia_mascarada.jpg

Campionatul Mondial de fotbal din Rusia începe joi, 14 iunie 2018 (Sursa foto: pixabay)
Campionatul Mondial de fotbal din Rusia începe joi, 14 iunie 2018 (Sursa foto: pixabay)

Campionatul Mondial de fotbal care începe joi în Rusia este o mascaradă. Iată ce declară la RFI criticul literar Nicolae Manolescu, în opinia căruia competiţia ar fi trebuit boicotată de „ţările normale”. El crede că dincolo de câştigătoarea de pe teren, va exista şi un câştigător politic: Vladimir Putin.

Nicolae Manolescu spune că „răul e făcut de la început, atunci când FIFA a aprobat Rusia gazdă a Campionatului Mondial, în condiţiile geopolitice binecunoscute de multă vreme. S-a făcut o mare eroare, după părerea mea. Soluţia ar fi fost ca ţările normale, nu pot să spun civilizate, că nu mai ştiu care-i civilizată şi care nu, ar fi refuzat să participe. E o mascaradă”.

Scriitorul precizează că „această poveste are mai multe cauze. Să nu uităm totuşi, suspendarea atleţilor ruşi la Olimpiada de la Rio, pe motive de dopaj şi descoperirile care s-au făcut legate de dopajul de stat, acela binecunoscut de pe vremea RDG şi de pe vremea Uniunii Sovietice. Nu s-a schimbat nimic din punctul ăsta de vedere. Să nu uităm pe urmă neregulile de la Olimpiada de la Soci şi toate astea, care arată de fapt că sportul pentru ruşi, ca şi pentru sovietici altă dată este de fapt un mijloc de afirmare politică”.

Va exista un câştigător politic de pe urma acestui Campionat Mondial de fotbal? „Este deja Rusia, fără discuţii, Federaţia Rusă. Putin, evident (...). Fără îndoială, Putin. E un regim personalizat”, subliniază Nicolae Manolescu.

 
Nicolae Manolescu, despre Campionatul Mondial de fotbal din Rusia