Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua ”Republică a Macedoniei de Nord” poate spera să adere la UE și NATO după împăcarea cu Grecia

tsipras_afp.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras.
Image source: 
AFP

Atena şi Skopje au ajuns la un ''acord'' istoric cu privire la numele Macedoniei, a anunţat premierul grec Alexis Tsipras. Obţinut după o dispută de 27 de ani, acest acord ar putea debloca aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. "Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condiţiile impuse de Grecia", a declarat Tsipras la finalul unei discuţii telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un "nume compus" cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare. Totuşi, mass-media elene şi macedonene acreditează denumirea "Republica Macedoniei de Nord".

Angajaţi într-un maraton al convorbirilor pentru a ajunge un acord, Alexis Tsipras şi omologul său macedonean Zoran Zaev au reușit să ajungă la o formulă de compromis, după ce Zaev a preluat puterea de la naţionalistul Nikola Gruevski. Miza unei reglementări pentru Macedonia a fost aceea de a obţine undă verde la summitul european de la sfârşitul lunii iunie pentru a începe negocieri de aderare cu Uniunea Europeană şi de a obţine o invitaţie de raliere la NATO la summitul Alianţei din 11 şi 12 iulie. Potrivit agențiilor internaționale de presă, Atena și Skopje au ajuns la o formulă de compromis astfel că Macedonia se va numi de acum "Republica Macedonia de Nord", după o dispută de 27 de ani. Skopje acceptă să-şi modifice în consecinţă Constituţia, în schimbul posibilităţii de a păstra numele Macedonia însoţit de o referinţă geografică. Această sarcină se anunţă una spinoasă în măsura în care Zaev nu dispune de majoritatea calificată pentru a efectua aceste schimbări iar opoziţia naţionalistă a denunţat acordul la care s-a ajuns, calificându-l drept "capitulare", comentează însă France Presse.  Acordul va trebui așadar ratificat de parlamentul macedonean iar în toamnă supus unui referendum, înainte de a putea fi ratificat și de parlamentul elen.

Vă reamintim, diferendul între cele două state datează din 1991, când mica republică rezultată din destrămarea fostei Iugoslavii şi-a declarat independenţa. Atena, care consideră denumirea de ''Macedonia'' ca aparţinând patrimoniului său cultural, a blocat prin urmare aderarea micii republici la Uniunea Europeană și NATO, proces care ar putea fi reluat acum. De altfel, acordul a fost salutat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a apreciat eforturile lui Tsipras şi Zaev de a face ca imposibilul să devină posibil. Și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat cu căldură ştirea şi le-a cerut celor două ţări să finalizeze acordul pentru "a pune Skopje pe calea aderării la NATO" şi "a consolida pacea şi stabilitatea" în Balcanii de Vest.