Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Fondarea ororii absolute, lagărul de la Auschwitz

auschwitz.jpg

Comemorarea victimelor Holocaustului, între adevăr istoric și politizare
Comemorarea victimelor Holocaustului, între adevăr istoric și politizare
Image source: 
Facebook

În data de 15 iunie 1940, naziștii fondau în Polonia ocupată lagărul de exterminare de la Auschwitz. Acesta a devenit simbolul ororii absolute. Acolo au fost uciși peste 1,5 milioane de oameni. 90 la sută dintre victime erau evrei.

Naziștii au planificat minuțios Holocaustul, iar la Auschwitz au creat o formă bine organizată a iadului pe pământ. Localitatea poloneză a fost aleasă pentru că era un important nod de cale ferată: acolo se întâlneau 44 de linii. Naziștii au organizat exterminarea a milioane de oameni cu ajutorul trenurilor morții.

Evreii, dar și romii, precum și alți oameni care aparțineau unor minorități pe care naziștii le clasificaseră în categoria a ceea ce ei numeau rase inferioare, erau adunați în diferite centre urbane în întreaga Europă. Apoi, oamenii erau îmbarcați în trenuri. În vagoanele de vite, mulți oameni au murit din cauza înghesuielii, a foamei, a căldurii sau a diferitelor boli. Cele mai multe dintre trenurile morții ajungeau la Auschwitz. Acolo, pe peronul păzit de soldații din trupele SS și de câini, se petrecea o adevărată dramă: familiile erau despărțite pentru totdeauna. Copiii și bătrânii erau duși direct în camerele de gazare. Cei apți de muncă erau trimiși într-unul din cele trei lagăre care au fost înființate de-a lungul timpului la Auschwitz. Acolo, oamenii erau supuși unui regim de exterminare. Înfometați, bătuți, umiliți, înghețați, oamenii erau exploatați până la epuizare.

Erau siliți să lucreze, mulți dintre ei, în industria armamentului. Unii dintre deținuți produceau gazul otrăvitor Ciclon B, care, apoi, era utilizat tot în lagărele de exterminare. Unii dintre medicii naziști, precum infamul Jozef Mengele, făceau experimente biologice pe ființe umane. Mengele dezvoltase o pasiune bolnăvicioasă pentru experimentele pe gemeni sau pe pitici. Viața în infernul nazist de la Auschwitz a atins culmile ororii absolute.

Ca o ironie supremă, la intrările în lagăr naziștii au pus inscripția ”Arbeit mach Frei” (Munca te face liber). Ororile cumplite de la Auschwitz au ajuns la cunoștința tuturor încă din timpul războiului. Mulți oameni au refuzat să creadă oribilul adevăr, până când la Auschwitz au ajuns trupele sovietice aflate în ofensivă împotriva germanilor. Din 1947, lagărul morții a devenit muzeu, iar din 1979 a fost înscris pe lista UNESCO.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 15 iunie 2018