Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a murit ultimul împărat mexican

maximilian.jpg

Ultimele clipe din viața împăratului Maximilian I al Mexicului, pictură de Jean-Paul Laurens (1838-1921)
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În data de 19 iunie 1867 lua sfârșit cea mai importantă tentativă a puterilor europene de a recâștiga controlul asupra Mexicului. Împăratul Maximilian al Mexicului era executat de armata revoluționară care îi rămăsese loială președintelui Benito Juarez. Soarta împăratului mexican a zguduit Europa, pentru că Maximilian I beneficiase de sprijinul Imperiului Austriac, al Imperiului Francez, al Regatului Unit al Marii Britanii și al Prusiei.

Împăratul Maximilian I al Mexicului s-a născut în Casa Imperială de Habsburg-Lorena, care domnea asupra Imperiului Austriac. El era fratele mai tânăr al împăratului de la Viena, Franz Jozef. Maximilian I învățase încă din copilărie limbile germană, maghiară, slovacă, engleză, franceză, italiană și spaniolă.

A devenit ofițer de marină în flota austriacă din Marea Adriatică. În calitate de comandant al flotei, el a început să o reorganizeze și să o modernizeze. Apoi, a devenit vicerege în Regatul Lombardia-Veneția, care ținea de coroana austriacă. Acolo, Maximilian I și-a câștigat o reputație de liberal. În această perioadă, el s-a căsătorit cu Principesa Charlotte a Belgiei.

După ce Austria a pierdut cea mai mare parte a posesiunilor sale italiene, Maximilian I s-a retras la Trieste. În anul 1859, monarhiștii mexicani i-au propus să devină Împărat al Mexicului. Mexicul se aflase sub domnia Habsburgilor care conduseseră Spania până când dinastia lor fusese înlocuită de Casa de Bourbon, iar Imperiul Spaniol includea și America Centrală. De aceea, Maximilian I era văzut drept suveran legitim. Planul era susținut și de împăratul francez Napoleon al III-lea, care dorea să redeseneze harta lumii. De altfel, el a folosit susținerea candidaturii lui Maximilian I la tronul mexican pentru a domoli opoziția austriacă față de Unirea Principatelor Române, conduse de Alexandru Ioan I Cuza.

De asemenea, ascensiunea unui membru al Casei de Habsburg pe tronul mexican era pentru Napoleon al III-lea un mijloc de a submina influența internațională a Casei de Bourbon, care domnea în Spania, dar care avea pretenții și la tronul din Paris. În acest context, în 1861, Napoleon al III-lea a trimis o forță expediționară în Mexic, pentru a-l înscăuna pe noul împărat. Maximilian I a ajuns în Mexic în 1864. Președintele Mexicului, Benito Juarez, susținut de Statele Unite ale Americii, a refuzat să îl recunoască pe Maximilian I drept împărat.

Maximilian I a luat o serie de măsuri liberale. Printre altele, a interzis obligarea copiilor să muncească. A încercat să se împace cu Benito Juarez, căruia i-a oferit postul de prim-ministru, dar acesta a refuzat. A urmat un război devastator, soldat cu înfrângerea trupelor imperiale.

Maximilian I a fost luat prizonier, iar o curte marțială l-a condamnat la moarte. Mai multe capete încoronate din Europa au cerut clemență pentru el; la fel au făcut și personalități precum Victor Hugo sau Giuseppe Garibaldi, care apreciau reformele lui Maximilian I.

În 19 iunie 1867, împăratul Mexicului, alături de doi generali fideli, a fost executat. Trupul său a fost readus un an mai târziu în Europa și a fost înmormântat în Viena. Memoria sa este onorată încă de monarhiștii mexicani, care se întâlnesc în fiecare an pentru a se ruga pentru sufletul împăratului.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 19 iunie 2018
839