Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ghinea: Avem nevoie de o grevă prezidenţială. Iohannis, obligat moral să nu o revoce pe Kovesi

Cristian Ghinea greva prezidentiala.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să decidă dacă o revocă sau nu pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis urmează să decidă dacă o revocă sau nu pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis are obligaţia morală de a nu semna el însuşi un decret de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, declară la RFI deputatul USR Cristian Ghinea.

În opinia lui Cristian Ghinea, „preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ceară clarificări. Este o situaţie obscură, cea cu judecătorul constituţional care şi-a terminat mandatul, care are de facto două mandate, împotriva Constituţiei pe care ar trebui să o apere. Preşedintele Iohannis trebuie să aştepte o decizie de la Comisia de la Veneţia şi cred că are obligaţia morală de a nu semna el însuşi un asemenea decret”.

Deputatul USR şi-ar dori o grevă prezidenţială: „Eu am dat un sfat: ar trebui să ne uităm la istoria noastră, unde avem exemple eroice de rezistenţă în faţa unor guverne imorale şi ilegitime, mă refer la greva regală. O grevă prezidenţială este ceea ce avem nevoie acum, pentru ca preşedintele Iohannis să reprezinte garanţia morală că statul român nu este complet luat ostatic de către borfaşi”.

Întrebat dacă acest lucru nu ar însemna ca preşedintele să încalce Constituţia, Cristian Ghinea a răspuns: „Asta ar însemna, legal vorbind, că preşedintele refuză să pună în aplicare o decizie care trece dincolo de a-i stabili nişte limite. Deciziile CCR ar trebui să stabilească nişte limite în care actorii politici se pot mişca. Această decizie a CCR îi impune preşedintelui să facă ceva. Eu nu spun că preşedintele trebuie să încalce Constituţia, spun că preşedintele poate refuza moral această obligaţie care transcende Constituţia. Pur şi simplu, nu face nimic, ăsta este sfatul pe care i-l dau şi dacă PSD chiar are curaj să dea ochii cu poporul român, mergem la referendumul de suspendare”.

Există şi varianta ca preşedintele să fie suspendat, în locul lui să vină şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care să o revoce pe Codruţa Kovesi, după care Klaus Iohannis să fie repus în funcţie, fără să se ajungă la un referendum. „Am auzit această variantă, dar Constituţia nu o permite. Constituţia spune că un preşedinte odată suspendat, mergem la referendum. Este şi Constituţia şi o decizie a CCR”, precizează deputatul.

Cristian Ghinea, despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi