Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şefii Parlamentului vor să ţină presa la distanţă. Ce spune Ioana Avădani (CJI)?

Lege pensii respinsa Senat.jpg

Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Senatul a respins legea pensiilor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Parlamentul pregăteşte reguli mai stricte pentru vizitatori şi chiar pentru jurnalişti. Conducerea Legislativului vrea ca operatorii televiziunilor să stea la distanţă de oamenii politici.

Decizia vine după ce câţiva manifestanţi au reuşit să intre miercuri în Casa Poporului, invitaţi de USR, după care au organizat un protest în faţa sălii de plen, unde au scandat lozinci împotriva Puterii. În tot acest timp, reporterii au fost îmbrânciţi de câţiva deputaţi PSD, care încercau să facă zid în jurul lui Liviu Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă că ar putea fi adoptat modelul din Parlamentul European în relaţia cu presa.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, explică la RFI cum e de fapt modelul european: „Mi-aş dori într-o foarte mare măsură să avem acel model, pentru că poţi avea acces la oricare parlamentar european, ai adresele lor de mail, ai telefoanele lor şi cu un minim demers birocratic, de genul treci printr-un filtru de securitate şi capeţi un ecuson, care-ţi atestă calitatea de vizitator, poţi să ai acces fizic la parlamentarii respectivi”.

„N-aş merge însă cu comparaţia foarte departe. Parlamentul European este un Parlament care reprezintă nişte votanţi aflaţi la mii de kilometri distanţă. Una este să mă ţin departe de electoratul meu şi alta este să asigur securitatea unor oameni care vin din 28 de ţări”, spune ea.

 
Ioana Avădani, despre noile reguli din Parlament vizând presa