Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Trei întrebări simple ca cetățenii UE să poată râmane în UK

cetateni_ue_uk.jpg

Punct de trecere a frontierei în UK
În Marea Britanie sunt actualmente circa 3,5 milioane de cetățeni ai UE
Image source: 
Sky News

Cetățenii Uniunii Europene vor trebui să răspundă la trei întrebări "simple" dacă doresc să continue să locuiască în Regatul Unit după ieșirea țării din UE. Ministrul de interne Safid Javid a spus că poziția implicită a guvernului britanic este de a aproba rezidența, nu de a o respinge.

Persoanele în cauză vor trebui să-și dovedească identitatea, să probeze că nu au cazier penal și că locuiesc în Regatul Unit. Răspunsurile vor fi verificate prin comparație cu bazele de date guvernamentale, iar decizia de a acorda "statut stabilit" va fi una rapidă, a declarat ministrul Javid în fața unei comisii a Camerei Lorzilor. 

El a spus că trebuie să existe motive serioase pentru ca o cerere să fie respinsă, constând în săvârșirea de infracțiuni penale grave și persistente, nu amenzi de parcare.

Cererea de statutut stabilit va costa 65 de lire pentru adulți și 32,50 lire pentru minori și va fi gratuită pentru cetățenii UE care au solicitat deja stabilirea rezidenței permanente.

Schema guvernamentală va fi obligatorie pentru cei circa 3,3 milioane de cetățeni UE, dar va ajunge probabil la 3,5 milioane pentru că ea se va aplica și rezidenților din Elveția, Lichtenstein, Islanda și Norvegia.

Potrivit Oficiului Național de Statistică în anul 2017 se aflau în Regatul Unit 411000 de cetățeni români, față de 137000 în 2013, ultimul an înaintea deschiderii depline a pieței muncii pentru cetățenii români și bulgari. 

Cetățenii UE și membrii de familie care vor fi împlinit cinci ani de ședere în UK la 31 decembrie 2020 vor putea face cerere pentru statut stabilit, iar cei sosiți până la acea dată care nu au împlinit cinci ani o vor putea face când vor fi împlinit cei cinci ani.

Marea Britanie și UE au convenit să garanteze drepturile cetățenilor UE din UK și ale cetățenilor UK din UE care se află în UK și respectiv UE până la 31 decembrie 2020.

Guvernul a anunțat că în câteva săptămâni vor începe teste pilot privind înregistrarea, iar ministrul Javid a declarat că dorește ca schema să fie pe deplin operațională la începutul anului viitor, pentru a evita o suprasolicitare înaintea încetării calității de membru UE, prevăzută pentru 29 martie 2019. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ