Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis anunţă că va candida pentru un nou mandat de preşedinte

Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte a spus şeful statului într-o declaraţie făcută sâmbătă dimineaţă la Sibiu.

Preşedintele Iohannis se află, sâmbătă, la Sibiu, la întâlnirea festivă a Promoţiei 1974-1978 a Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal”.

Şeful statului a făcut o declaraţie foarte scurtă, în faţa liceului, precizând că a luat o decizie ”foarte importantă” pe care doreşte să o anunţe.

”Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte”, a afirmat Klaus Iohannis.

El se află la primul mandat de preşedinte, câştigat în anul 2014. Următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc în toamna anului 2019, iar potrivit Constituţiei, nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Reacţii la anunţul preşedintelui

PSD

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, sâmbătă, în urma anunţului preşedintelui Klaus Iohannis privind decizia de a candida pentru nou mandat, că nu crede că acesta va câştiga un nou mandat, iar referitor la suspendarea acestuia din funcţie a spus că PSD încă nu a luat o decizie.

PNL

”Anunțul candidaturii pentru un nou mandat arată determinarea și angajamentul ferm al Președintelui Klaus Iohannis de a lupta pentru o Românie europeană”, scrie prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, pe Facebook. Partidul National Liberal va fi alături de președintele Iohannis în prima linie a luptei pentru o Românie europeană. România nu poate fi confiscată de infractorii care simt nevoia să își ceară scuze pușcăriașilor”, afirmă Turcan.

USR

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că Iohannis a decis să anunțe că va candida pentru un nou mandat de Președinție în această perioadă “de conflict” pentru a transmite un mesaj că rămâne să “lupte împotriva a ceea ce face astăzi PSD și Liviu Dragnea”, informează Mediafax.

Atac la Liviu Dragnea

Şeful statului a declarat că liderul PSD ar trebui să se retragă de tot din politică. Șeful statului a mai spus că nu se teme de o suspendare şi a atras atenţia că atitudinea PSD strică imaginea României pe plan internaţional.

Klaus Iohannis a declarat tot azi că va candida pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni, declaraţie primită cu entuziasm de opoziţie şi comentată de social democrati.

Seful statului a facut apel la societatea civilă să fie alertă şi în momentul în care apar ordonanţe de urgenţă care n-ar trebui să existe, cum a fost OUG 13, să protesteze cu toată fermitatea.