Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri istorice în Turcia. Erdogan este marele favorit

Se anunţă mitinguri mamut în ziua în care turcii își aleg președintele și Parlamentul.

Analiştii susţin că scrutinul de azi e un moment electoral cu totul special în istoria țării pentru că în urma schimbărilor constituţionale, cine va deveni președinte acum va avea puteri executive fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan, este favorit în cursa electorală, dar un lucru este clar. Alegerile anticipate convocate chiar de el sunt cea mai mare provocare din cariera sa, chiar mai mult decât puciul eşuat din 2016.

Şase candidaţi sunt în cursa prezidenţială: actualul şef al statului, Recep Tayyip Erdogan (AKP), Muharrem Ince (CHP), Meral Aksener (Iyi Parti), Selahattin Demirtas (HDP), aflat în spatele gratiilor, Temel Karamollaoglu (SP) şi Dogu Perinçek (VP). 

Alegerile, programate iniţial pentru luna noiembrie 2019, au loc în condiţiile stării de urgenţă impuse după puciul eşuat din iulie 2016. Erdogan a decis devansarea lor cu 18 luni, posibil din cauza îngrijorărilor că situaţia economiei va continua să se deterioreze.

Opoziţia a cunoscut însă între timp o revigorare, constituindu-se într-o reală ameninţare pentru omniprezenţa lui Erdogan, acuzat de derive autoritariste.