Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristi Preda, europarlamentar: UE are nevoie de o Turcie previzibilă

Clivajul laic-religios e principalul clivaj din campania electorală spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda.

Prima şi cea mai importantă întrebare a alegerilor de azi e dacă Erdogan va fi obligat sau nu să intre în turul doi. Nu e exclus să avem o noutate în politica turcă: un preşedinte de o culoare şi o majoritate parlamentară de alta.

La RFI europarlamentarul Cristi Preda spune că UE are nevoie de o Turcie previzibilă.Cristian Preda reaminteşte faptul că Erdogan a câştigat 12 alegeri şi e o vedetă a politicii turceşti. În ultimii ani Erdogan a încercat să limiteze libertatea femeilor din Turcia.

În total, 56,3 milioane de alegători sunt chemaţi la vot duminică, în timp ce cei aproximativ 3 milioane de turci din străinătate şi-au putut exercita opţiunile între 7 şi 19 iunie, în funcţie de ţara în care se află.

Alegerile, programate iniţial pentru luna noiembrie 2019, au loc în condiţiile stării de urgenţă impuse după puciul eşuat din iulie 2016. Erdogan a decis devansarea lor cu 18 luni, posibil din cauza îngrijorărilor că situaţia economiei va continua să se deterioreze.

Opoziţia a cunoscut însă între timp o revigorare, constituindu-se într-o reală ameninţare pentru omniprezenţa lui Erdogan, acuzat de derive autoritariste.