Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ioan Suciu, fotbalistul care a ajuns doctor în Teologie, episcop și martir

ioan_suciu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

În 27 iunie 1953 se stingea din viață, în Penitenciarul din Sighetu Marmației, episcopul Ioan Suciu. A fost una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Ioan Suciu a fost, de-a lungul scurtei sale vieți, fotbalist, doctor în filosofie și teologie, preot, scriitor, episcop și martir. Greco-catolicii români se așteaptă ca Papa Francisc să îl beatifice în curând, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici morți în temnițele comuniste.

Ioan Suciu s-a născut în anul 1907, în localitatea Iernuțeni, în familia preotului Vasile Suciu. În total, au fost nouă frați, iar unul dintre ei, Claudiu Suciu, a ajuns membru al Academiei Române după ce a devenit unul dintre cei mai cunoscuți savanți în domeniul petrochimiei. Ioan Suciu a fost trimis la școală la Blaj, dar din cauza Primului Război Mondial a studiat un an în Beiuș.

În Blaj, el era unul dintre cei mai buni fotbaliști și a fost legitimat la Clubul Sportiv Blaj. Ioan Suciu dovedise reale calități sportive, însă era atras în egală măsură de studiu. La vârsta de 17 ani, împreună cu bunul său prieten, Tit Liviu Chinezu, care avea să devină, la rândul său, episcop și martir, Ioan Suciu a decis să devină preot. A continuat însă să joace fotbal din pasiune, atât la Blaj, cât și la Roma, unde a fost trimis la studii.

Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu au devenit colegi, la Colegiul Sfântul Atanasie din Roma, cu un alt viitor episcop și martir, Vasile Aftenie. Acolo, cei trei tineri români au obținut titlurile de doctori în filosofie și teologie. Ioan Suciu a fost unul dintre cei mai străluciți studenți români de la Roma. În 1931, a fost hirotonit preot la Roma. S-a întors în țară, la Blaj, unde a fost numit profesor de religie și limba italiană la Liceul Comercial de Băieți, apoi la Academia Teologică din Blaj, unde fusese rector unchiul său matern, Ioan Coltor. Ioan Suciu a început să scrie tot mai mult.

Modelul său era Sfântul Ioan Bosco. Ioan Suciu a început să traducă din scrierile sale, apoi a scos o revistă pentru copii, difuzată în toată Transilvania.

În vara anului 1940, în 20 iulie, a fost hirotonit episcop. A fost supranumit episcopul tineretului, pentru că, după ce studia Biblia cu tinerii, mergea cu ei pe terenul de sport. Ioan Suciu, a fost arestat în 1948. A trecut prin mai multe închisori comuniste, unde a fost anchetat și torturat. A ajuns, în cele din urmă, la Sighetu Marmației, unde a murit în 1953, în urma unei boli de stomac pentru care nu a primit nici un fel de îngrijire medicală. Cel care i-a dat ultima dezlegare a fost un alt martir, cardinalul Iuliu Hossu.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 27 iunie 2018