Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalistul german Paul Arne Wagner: Protestele de la Parlament au efect

paul_arne_wagner.jpg

Jurnalistul german la protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei, 20 iunie
Image source: 
Facebook / Paul Arne Wagner

Peste 1000 de persoane protestau în jurul orei 13 în Parcul Izvor împotriva Guvernului, în ziua în care se votează moţiunea de cenzură. Oamenii au banderole, tricouri şi steaguri cu mesajul #fărăpenali. Se scandează ”Demisia”, ”Cuib de hoţi şi de mafioţi”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, ”PSD, ciuma roşie”, transmite news.ro. Protestatarii au steaguri tricolore şi vuvuzele.

La protest au sosit şi câţiva liberali de la Curtea de Argeş, precum şi membri din Organizaţia PNL Prahova.

Parlamentarii USR au îndemnat românii să îşi ia miercuri liber de la serviciu şi să iasă la protest, inclusiv prin SMS-uri transmise cetăţenilor. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, spunând că miercuri se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să fie susţinătorul unui regim toxic pentru ţară.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate mai multe evenimente de protest la Parlament, inclusiv un ”protest pe roţi”, urmând ca participanţii să înconjoare Casa Poporului cu maşinile, bicicletele şi motocicletele.

De asemenea, protestatarii vor ca, după aflarea rezultatului moţiunii de cenzură, să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei, unde vor continua protestul.

În acest context,  jurnalistul german Paul Arne Wagner spune la RFI că protestele de la Parlament sunt un fel de presiune civică și că au efect.

Pe 20 iunie a fost creat haos de Jandarmerie și nu de protestatari. De altfel, caracterul pașnic al protestelor face aceste acțiuni de stradă speciale comparativ cu alte acțiuni de protest din alte țări, spune jurnalistul.

Audio:Amintim, jurnalistul german a fost reținut și dus la secție pe 20 iunie de către jandarmi într-o acțiune pe care Paul Arne Wagner a descris-o ulterior drept o acțiune de forță și o formă de intimidare.