Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Continuați lupta împotriva corupției – apel al unor importanți aliați ai României

protest_2.jpg

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală, scriu aliații României
Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală, scriu aliații României
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Un numeros grup de importante ţări partenere face apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală, anunță un comunicat al ambasadei SUA la București.

Declarația este făcută în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

”Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”, scrie în apelul adresat autorităților de la București.

”România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, scrie grupul de țări semnatare.

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de Florin Iordache, a început dezbaterile şi votul asupra modificărilor Codului penal. Printre cele mai importante modificări se numără redefinirea abuzului în serviciu. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a propus un prag de 200.000 de euro pentru prejudiciu, în timp ce alţi parlamentari propun introducerea unui prag de 200.000 de lei şi scăderea pedepselor maxime de la şapte la trei ani de închisoare. Recent, Florin Iordache spunea că articolul referitor la abuzul în serviciu va fi dezbătut ultimul, urmând ca abuzul să fie redefinit, el pledând pentru varianta de a nu fi impus un prag valoric.

Să amintim că preşedintele PSD Liviu Dragnea susținea, la începutul săptămânii, că este exclusă în acest moment adoptarea modificării Codurilor penale prin Ordonanţă de urgenţă, dar trebuie grăbite procedurile şi asumată o variantă privind abuzul în serviciu, pentru că ”nu putem sta într-o legislaţie şchioapă doar aşa, pentru că ţipă unii”.