Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vom aplauda consolidarea instituţiilor democratice (Hans Klemm)

iohannis_sua_1.jpg

Democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi – în România, în Europa şi în toate colţurile lumii
Democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi – în România, în Europa şi în toate colţurile lumii
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Democraţia nu trebuie luată drept ”un dat” garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea spune președintele Klaus Iohannis.

Declarația a fost făcută la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia celei de al 242-a aniversări a Independeţei Statelor Unite. Şeful statului a precizat că pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, alături de alte obiective, este nevoie de ”stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept”.

”Ne alăturăm aniversării prietenilor şi partenerilor noştri americani în anul Centenarului României Moderne. Istoria României – cea de dinainte de 1989, dar şi prin evenimente mai recente – ne reaminteşte însă constant că democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate că aceasta este cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la acest bilanţ de 100 de ani de devenire modernă: democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea – în România, în Europa şi în toate colţurile lumii”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a subliniat că ”timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au, însă, şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea între ambele maluri ale Atlanticului”. ”Relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte.Pentru că, dacă valorile care stau la baza societăţilor noastre occidentale se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei transatlantice este ameninţată. După cum prea bine ştiţi, sunt un susţinător ferm al ideii că pentru România întărirea parteneriatului transatlantic rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”, a amintit Iohannis.

El s-a declarat convins că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita peste 6 luni, va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care cu toţii trebuie să acţionăm consecvent şi hotărât.

De partea sa, ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm a subliniat că Washington-ul va aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. ”Privind spre viitor, vom încerca să extindem, să consolidăm şi să aprofundăm şi mai mult Parteneriatul Strategic SUA-România”, a mai spus Klemm. ”Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de armament, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride”. În plus, a spus Klemm, vor fi promovate valorile americane şi ”vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent”.

Numeroşi diplomaţi şi politicieni au fost invitaţi la recepţia organizată vineri de ambasada SUA. Între cei prezenţi se afla Laura Codruţa Kovesi, Raed Arafat, Eduard Hellvig, Ecaterina Andronescu, Victor Ciorbea, Eugen Teodorovici şi Teodor Meleşcanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi Nicolae, nepotul regelui Mihai I.

De la evenimentul de la Ambasada SUA au lipsit premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.