Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Elie Wiesel, unul dintre cei mai vocali martori ai Holocaustului

elie_wiesel.jpg

Image source: 
Facebook

În 2 iulie 2016 se stingea din viață unul dintre cei mai importanți martori ai Holocaustului și unul dintre puținii laureați ai Premiului Nobel care avea origini românești. Supraviețuitor al lagărelor naziste ale morții de la Auschwitz și Buchenwald, și-a dedicat viața relatării ororilor naziste și pedepsirii celor vinovați de ele.

Elie Wiesel a venit pe lume în toamna anului 1928, în Sighetu Marmației.  Familia sa vorbea acasă idiș, iar Elie Wiesel a învățat și română, maghiară și germană, precum și ebraică. În anii 1930, comunitatea evreiască din Sighetu Marmației, dar și din restul României s-a confruntat cu un val în creștere de antisemitism.

În 1940, Transilvania de Nord, inclusiv Sighetu Marmației, a fost cedată Ungariei, țară care adoptase și ea legi antisemite, pe care le-a înăsprit pe parcurs. Elie Wiesel s-a înscris la liceu la Debrețin, apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat ca efect al legilor antisemite.

În primăvara anului 1944, evreii din Ungaria și din Transilvania de Nord au fost strânși în lagăre de concentrare, iar familia Wiesel a fost trimisă spre Auschwitz. Imediat după sosire, mama sa, împreună cu sora lui, în vârstă de doar 7 ani, au fost ucise. Elie Wiessel, împreună cu tatăl său, au ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau. Tânărul din Sighetu Marmației a avut ocazia să experimenteze oroarea nazistă în toată hidoșenia ei. La începutul anului 1945, pentru că Armata Roșie se apropia de Auschwitz, naziștii i-au trimis pe deținuți în ceea ce s-a numit Marșul Morții spre lagărul din Buchenwald. Pe drum, tatăl lui Elie Wiesel a murit.

Tânărul maramureșean a supraviețuit însă, iar în 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Elie Wiesel a fost trimis în Franța, unde, într-un orfelinat, a avut bucuria să își regăsească cele două surori care au supraviețuit și ele deportării. În Franța, Elie Wiesel s-a înscris la Universitatea din Sorbona, unde a studiat literatura, filosofia și psihologia. La început, pentru a se întreține, Elie Wiesel dădea lecții de limba ebraică și a lucrat ca dirijor de cor într-o sinagogă, apoi a început să scrie pentru diferite ziare.

În anii 1950, a vizitat Israelul și a devenit cetățean al acestui stat. Multă vreme, Elie Wiesel a fost atât de marcat de ororile Holocaustului încât nu a găsit puterea de a vorbi despre ele. Însă a spart gheața într-un interviu realizat de prietenul său, François Mauriac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1952.

În 1955, Elie Wiesel a călătorit în SUA, unde a suferit un accident de mașină care l-a imobilizat pentru un an. Din 1963, a devenit cetățean american. Elie Wiesel a devenit profesor al Universității din New York și a contribuit la crearea Muzeului Holocaustului. Și-a dedicat viața relatării ororilor naziste și pedepsirii celor vinovați de ele.

În 1986, a primit Premiul Nobel pentru Pace. Elie Wiesel a scris 57 de cărți, iar cea mai cunoscută dintre ele, Noaptea, reprezintă o lucrare autobiografică. Din 2005, în România a fost înființat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, care poartă numele marelui dispărut.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 2 iulie 2018
614