Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul pregăteşte ajutoare pentru localităţile afectate de inundaţii

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în şedinţa de Guvern de joi ar putea fi acordate ajutoare pentru localităţile afectate de inundaţii.

Premierul Viorica Dăncilă spune că Executivul pregăteşte ajutoare pentru sinistraţii în urma inundaţiilor: "Facem o misiune de evaluare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, vrem să vedem de ce au nevoie autorităţile locale, vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să poată să aibă un ajutor imediat (...). Noi sperăm ca să avem până joi toate evaluările din toate judeţele, din toate localităţile care au fost afectate, iar în şedinţa de Guvern de joi să aprobăm deja ajutorul pe care oamenii îl aşteaptă de la noi".

Şefa Guvernului felicită autorităţile care au acţionat până în prezent în localităţile afectate de inundaţii: "Vrem să vorbim şi cu oamenii, vrem să vedem care sunt problemele existente în acest moment. Ştim că până acum s-a acţionat bine, vreau să îi felicit pe toţi cei implicaţi, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile locale şi judeţene (...). Pentru noi, primordial a fost să nu avem victime, oamenii să fie pe primul loc şi acum Guvernul este implicat în mod direct în a ajuta toate comunităţile care au avut de suferit".

Premierul vorbeşte despre accesarea Fondului European de Solidaritate: "Am vorbit deja cu doamna comisar Corina Creţu, astăzi am vorbit cu comisarul Sefcovic, astfel încât să putem să accesăm şi Fondul de Solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari şi trebuie să ne gândim la tot ceea ce s-a întâmplat şi să accesăm toate pârghiile care ne pot ajuta în acest sens. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităţilor, ne referim şi la locuinţe şi la drumuri, căi de acces şi la agricultură (...), astfel încât ajutorul Guvernului, sprijinul Guvernului să vină în toate aceste domenii".

Premierul Viorica Dancilă se află luni în mai multe zone afectate de inundaţii din judeţele Buzău, Bacău, Covasna şi Braşov. Ea este însoţită de ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.