Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Hugo Capet, un părinte uitat al Europei și legătura sa cu Casa Regală a României

hugo_capet.jpg

Hugo Capet văzut de pictorul Charles de Steuben, 1837, ulei pe pânză, Palatul Versailles
Image source: 
Facebook / public domain

În anul 987, în Franța, avea loc un eveniment care părea puțin semnificativ. Un mare aristocrat, care descindea din Regele Robert I al Franței, era ales de nobilime drept Rege, după stingerea ultimului monarh carolingian, Ludovic al V-lea. Numele noului Rege era Hugo Capet. Unii dintre urmașii săi domnesc în continuare în Europa, iar una dintre descendentele sale este șeful Casei Regale a României.

În anul 987, nesăbuitul Rege Ludovic al V-lea al Franței, ultimul reprezentant al dinastiei carolingiene, murea într-un accident de vânătoare. Monarhul dispăruse fără a lăsa urmași direcți. De aceea, nobilimea franceză a început să caute un succesor. Cel mai potrivit părea nepotul regretatului Rege Robert I al Franței. Era vorba de un oarecare Hugo, poreclit Capet. Tatăl său, Hugo cel Mare, fusese duce al Franței și se dovedise un militar destoinic. Mama sa, Hedwiga de Saxonia, era fiica lui Henric I, rege al Germaniei, și sora lui Otto I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană.

Unchiul lui Hugo Capet era arhiepiscopul de Köln, Bruno. Cu asemenea rude, noul Rege părea un conducător potrivit pentru Franța. Ceea ce a fost ințial o soluție de compromis s-a dovedit a fi una dintre cele mai mărețe dinastii din istoria omenirii.

Dinastia a preluat porecla de Capet și a rămas în istorie sub numele de familia capețiană. Diferitele ramuri ale acestei dinastii au domnit, de-a lungul istoriei, asupra teritoriilor unor state europene moderne de azi precum Franța, Olanda, Belgia, Anglia, Țara Galilor, Portugalia, Italia, Croația, Ungaria, Cehia, Slovacia sau România.

Până în anul 1848, această familie a dat Franței 36 de regi. Una dintre ramurile Familiei Regale fondate de Hugo Capet domnește și azi asupra Spaniei, prin Regele Felipe al VI-lea. Este vorba de marea ramură de Bourbon, din care provine și șeful Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. Legătura sa directă cu Hugo Capet este asigurată prin mama sa, regretata Regină Ana a României, născută principesă de Bourbon-Parma. Însă interesul istoricilor pentru figura lui Hugo Capet depășește domeniul genealogiilor regale. Prin faptele și prin moștenirea sa, Regele Hugo Capet este considerat de mulți unul dintre precursorii fondatorilor Uniunii Europene de azi.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 3 iulie 2018
685