Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numirea unui nou șef SIE, o urgență?

gabriel_vlase.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Gabriel Vlase

Gabriel Vlase, propus de Klaus Iohannis pentru preluarea funcţiei de şef al SIE, a primit luni aviz pozitiv din partea Comisiei de control a SIE. Numirea lui Vlase la SIE urmează să fie validată în plenul Camerelor reunite. În legătură cu obiectivele pe care le are în noul său mandat Gabriel Vlase a declarat, la ieșirea de la audierile în comisiile parlamentare: "Nu pot să spun că am obiective majore, în sensul că trebuie făcute schimbări radicale începând de a doua zi. Sunt situaţii care trenează de ceva ani în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei pentru că legislaţia este destul de veche, iar legislaţia este la 20 de ani de la apariţia legii 1. Exact 20 de ani sunt. Între timp, România a devenit membru NATO, cu responsabilităţi şi în spaţiul european, şi în spaţiul nord-atlantic. În primul rând, chestia cu armonizarea legislaţiei. În al doilea rând, situaţiile specifice din aparat, pentru că şi acolo sunt probleme în ceea ce priveşte încadrarea, beneficiile, dacă vreţi partea în care priveşte partea angajaţilor din serviciu”.

Am putea asista la surprize în ceea ce privește votul din Parlament? - l-am întrebat pe analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și actual director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning:

I.C: Cred că plenul va fi cel unde se va tranșa această componentă. De altfel, întotdeauna audierea în comisie vine și discută componenta profesională, în mai mică măsură politică, tehnică. Iar votul din Parlament este un vot politic. Cred că putem să clarificăm lucrurile o dată ce vedem  când va fi planificat acest vot în camerele reunite, când va exista o ședință a camerelor reunite cu acest scop și ulterior să vedem cum arată acest vot în plen.

Rep: Din punctul dumneavoastră de vedere, este o urgență ca SIE să aibă un șef?

I.C: Este o urgență din mai multe motive. O dată, pentru că de mai bine de doi ani Serviciul de Informații Externe nu are un director civil în funcție. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că există și o chestiune de natură calendaristică. La începutul lunii august actualul director interimar, prim adjunctul Silviu Predoiu, împlinește 60 de ani și este în imposibilitatea de de a-și prelungi activitatea. Acest lucru (are loc) în condițiile în care un alt adjunct tocmai a ieșit la pensie. Pentru buna funcționare a Serviciului de Informații Externe este foarte important să existe un director al serviciului până la data de 1 august.

Rep: Ce imagine are Serviciul în acest moment? Îmi amintesc că Ministrul Apărării spunea recent că România se confruntă zilnic cu provocări din partea Rusiei în zona Mării Negre și contracarează atacuri cibernetice și interferențe politice. Pe de altă parte a fost acea poveste cu spionul care spiona pentru România. Ce imagine are SIE în acest moment?

I.C: Nu cred că se pune problema ca Serviciul de Informații Externe să aibă vreo pată pe el în acest moment. De altfel, dacă ne uităm la tot ceea ce înseamnă spațiul public, Serviciul de Informații Externe are o imagine cât se poate de bine conturată. A știut să stea de o parte de prim planul diferitelor categorii de scandaluri. Povestea cu spionul din Rusia este doar un episod propagandistic, în orice caz, de mică măsură. În momentul în care ajungi cu un spion în spațul public, ori nu mai este decât o chestiune de imagine, ori este un joc de natură politică și nu are nimic de a face cu realitatea. Trebuie să ne uităm și cam  cum au venit informațiile în această zonă. Aș fi reticent în a califica acest lucru și a-l lipi de Serviciul de Informații Externe, mai puțin propaganda făcută la nivelul Rusiei. Imaginea e foarte bună. Are activitatea care este păstrată în afara ariei de ultra vizibilitate. Nu cred că cineva astăzi poate să aibă dubii sau semne de întrebare la adresa Serviciului de Informații Externe. Până la urmă, activitatea sa se judecă prin finalitate. Din păcate, se judecă prin finalitate de natură politică. Până la urmă, noi nu știm cum arată informările făcute de către Serviciul de Informații Externe. Știm doar că sunt foarte bune și activitățile sale sunt extrem de bine cotate de partenerii externi. Nu știm pentru că nu vedem decât rezultatele care sunt vehiculate în spațiul public și sunt discutate la nivel politic, deci includ și componenta de decizie politică. Un avantaj mare este că Servicul de Informații Externe, ca toate serviciile, este dependent de CSAT, este cumva în partea de executiv care ține de Președintele României. (Serviciile) nu sunt implicate în așa mare măsură, cu excepția nefericită a SRI, care este târât zi de zi în spațiul public și mânjit de diferitele categorii de atacuri. Ei sunt cumva izolați și așa este și normal. Serviciile de informații nu sunt jucării cu care ne disputăm în spațiul public. Sunt instituții necesare și nu ne permitem să le mânjim noi.

Rep: Care sunt provocările pentru Serviciu în contextul internațional?

I.C: Probabil că o atenție mult mai mare și un anumit tip de resurse ar trebui să crească și la Serviciul de Informații Externe, așa cum ar trebui să crească, în mod specific, în zona diplomației, care trebuie reașezată, recalibrată. Avem un număr foarte mare de miniștri pe zona externă și un minister care este și el debalansat în interior. Aici trebuie investit. Eu am avut, la un moment dat, o întreagă pledoarie ca după alocarea a 2% din PIB pentru zona de apărare, să avem și o alocare de 2% din PIB pentru diplomație. Este un instrument absolut necesar în aceste vremuri în care avem nevoie de apărare și descurajare, dar preferăm să utilizăm, totuși, în prim plan, diplomația pentru a evita antrenarea României în orice tip de conflict. Avem nevoie de o reîntărire a diplomației. Avem nevoie ca Serviciul de Informații Externe să sprijine, așa cum o face dintotdeauna, cu resurse, cu tot ceea ce este util, dezvoltarea acestei componente a cunoașterii a ceea ce se întâmplă în jur, a schimbărilor, a transformărilor, a oportunităților României.

 
Iulian Chifu despre numirea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE