Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Woodrow Wilson, cel mai bun președinte american pentru români

woodrow_wilson.jpg

Woodrow Wilson (n. 28 decembrie 1856 - 3 februarie 1924) a fost cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 - 1921)
Image source: 
Facebook / public domain

În 4 iulie, Statele Unite ale Americii își celebrează independența, proclamată în anul 1776. Această zi este cunoscută în întreaga lume datorită principiilor generoase cuprinse în Declarația de Independență, dintre care, poate, cel mai important este dreptul la libertate. Acest principiu a călăuzit activitatea unuia dintre cei mai importanți președinți americani, care a fost și cel mai bun președinte american pentru români: Woodrow Wilson. 

În urmă cu o sută de ani, Europa devenise un imens câmp de bătălie pentru armatele țărilor implicate în Primul Război Mondial. Nimeni nu știa, în 4 iulie 1918, cum va arăta Europa de după război. În Răsărit, Imperiul Țarist se prăbușise. În Rusia luaseră puterea bolșevicii, care se luptau cu armatele albe conduse de generali rămași loiali țarismului. Cea mai mare parte a Ucrainei se afla sub controlul Puterilor Centrale, la fel ca și cea mai mare parte a Balcanilor.

România, rămasă singură pe frontul de Est, fusese nevoită să semneze Pacea de la Buftea - București, prin care pierdea teritorii în Dobrogea și în Carpați, dar redobândea Basarabia. Pe Frontul de Vest și pe Frontul din Italia, însă, Antanta obținea tot mai multe victorii.

Balanța conflagrației fusese schimbată de intrarea în război a Statelor Unite ale Americii. Această intrare în război fusese decisă de președintele Woodrow Wilson, care afirma că soldații americani nu luptă în Europa pentru câștiguri teritoriale, ci pentru a face lumea mai sigură pentru democrație. Principiile lui Woodrow Wilson au fost sintetizate în 1918 într-o declarație în 14 puncte, care oferea popoarelor dreptul la o viață națională proprie.

Președintele american a fost în măsură ca, la Conferința de Pace care a urmat Primului Război Mondial, să își impună viziunea în fața unei elite europene fragilizată de război, de distrugerile materiale suferite de țările beligerante și de prăbușirea imperiilor care dominaseră centrul, estul și sudul continentului vreme de secole.

În baza principiilor wilsoniene, Marile Puteri au recunoscut Unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Maramureșulului, Crișanei, Banatului și Transilvaniei cu Regatul României. Woodrow Wilson a rămas astfel în istorie drept unul dintre binefăcătorii poporului român.

Președintele american, fiu de pastor prezbiterian, a încercat să își pună în acord acțiunea politică cu înaltele valori morale transmise în familie. Wilson, care era specialist în Drept, Istorie și Științe Politice, activase în mediul academic, înainte de a fi ales, pentru doi ani, guvernator al statului New Jersey, iar apoi, din 1912, președinte al Statelor Unite ale Americii. Tocmai lipsa unei îndelungate cariere politice i-a permis să propună principii și reforme democratice care au schimbat nu doar fața Statelor Unite ale Americii, ci și a întregii lumi.

Woodrow Wilson a murit în anul 1924, însă a rămas viu în memoria umanității ca un simbol al luptei pentru democrație și libertate.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 4 iulie 2018