Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot final pentru Codul Penal. Florin Iordache: Suntem la capăt de drum

parlament.jpg

Moțiunile simple pe Justiţie şi Finanţe vor fi supuse astăzi votului plenului Camerei Deputaţilor.

Coaliția PSD-ALDE se grăbește cu modificarea Codului Penal.  Votul final ar urma să fie dat miercuri, la ora 13.00, deși votul era programat inițial pentru ziua de joi. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat în plenul Camerei că ”suntem la capăt de drum, un capăt de drum pe care noi ni l-am asumat”.

Deputații puterii au adoptat deja pe bandă rulantă Codul Penal pe articole. Votul pe articole s-a încheiat la ora 12.00. În același timp au respins toate amendamentele opoziției.

PNL a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la acest proiect. Deputatul Ioan Cupşa spune că firul roşu al modificării Codurilor penale este protejarea exclusivă a infractorilor.

“Tot ceea ce s-a întâmplat atât prin procesul legislativ care a modificat Codul de procedură penală, cât şi prin acest proces legislativ care tinde să modifice Codul penal, firul roşu este că urmăriţi să protejaţi în exclusivitate interesele infractorilor. Vă propuneţi să modificaţi legea în aşa fel încât faptele săvârşite de către infactori, infracţiunile să fie imposibil sau foarte greu de pedepsit. Vă propuneţi, de asemenea, protejând interesele infractorilor, să îi condamnaţi, să îi liberaţi, să îi eliberaţi cât mai repede din penitenciare. Acestea este firul roşu al demersului dumneavoastră. Nicun moment şi nici printr-un text normativ pe care l-aţi modificat atât în Codul de procedură penală – peste 320 de texte normative – precum şi prin cele peste 70 de modificări normative pe care le veţi impune prin vot, prin puterea majorităţii, aproape 400 de texte normative modificate, niciunul dintre ele nu se referă la persoana vătămată, nu se referă la cetăţeanul care a fost vătămat, ca urmare a demersurilor, a faptelor, acţiunilor, inacţiunilor infractorilor pe care îi protejaţi”, a declarat Ioan Cupşa.

Și USR a criticat din nou proiectul. Deputatul Stelian Ion a amintit că, odată cu noile reglementări, Liviu Drganea și alți baroni locali vor scăpa de dosarele penale în care sunt implicați:

Stelian Ion a amintit că, la 12 zile după condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, PSD modifică infracţiunea din Codul penal.

“Cred că motto-ul zilei de azi ar trebui să fie <visul oricărui infractor este să scrie chiar el Codul penal>. Dezbaterile de astăzi nu sunt atât despre Codul penal, sunt despre nişte modele pe care puterea actuală le oferă în societate. Există modelul meritocraţiei, modelul celui care învaţă, care respectă regulile şi care este premiat pentru asta, şi mai există şi modelul în care prostul clasei, bătăuşul, golanul şcolii este premiat, este adus la rang de conducător, de lider al acestei naţiuni şi este şi acesta un model până la urmă. Am avut 50 de ani un model în care liderul suprem era un cizmar cu patru clase. De ce nu am putea avea un model propus de PSD în care infractorii, hoţii, golanii să conducă această ţară? Este propunerea dumneavoastră. Evident că noi ne vom opune din răsputeri unui asemenea model pe care îl propuneţi dumneavoastră. Justiţia a spus că domnul Liviu Dragnea ar trebui să ispăşească pedeapsa cu închisoarea pentru abu în serviciu. E adevărat, în primă instanţă, dar ce faceţi dumneavostră la 12 zile după? Modificaţi Codul penal pentru a-l scăpa pe domnul Dragnea şi nu este vorba numai de Liviu Dragnea”, a spus Stelian Ion, citat de News.ro.

UDMR a condiționat votul de adoptarea variantei propuse de ei la infracțiunea de abuz în serviciu și la cea privind neglijența în serviciu.

Inclusiv amendamentele lor au fost respinse și rămâne de văzut acum dacă se vor abține de la vot așa cum au făcut și la Senat.

“De mai bine de un an de zile dezbatem legile care privesc organizarea sistemului judiciar, procedura penală. Am spus şi eu, ca lider de grup, şi colegii, şi preşedintele Uniunii (Kelemen Hunor – n.r.) că toate deciziile CCR, ale CEDO sau a Directivei privind prezumţia de nevinovăţie să fie introduse în legislaţia românească, pentru că altfel drepturile funamentale ale omului sunt lezate în România. Aşa s-a întâmplat şi e foarte bine că s-a întâmplat. Legile votate de UDMR aua vut, din punctul nostru de vedere, toate elementele acestea. Ieri în Comisia de specialitate am depus un set de amendamente care credem că este nevoie să fie adoptate, ca şi Codulpenal să fie în concordanţă cu deciziile CCR. Sperăm ca aceste amendamente să fie adoptate în plen, pentru că altfel nu avem cum să susţinem adoptarea finală a Codului penal”, a explicat deputatul UDMR Attila Korodi.

Iar deputatul PSD Florin Iordache, președintele Comisiei Speciale, a criticat opoziția că ar manipula și ar dezinforma cu privire la articolele controversate din acest cod penal.

Florin Iordache mai spune că cele trei legi ale justiţiei, contestate de opoziţie în repetate rânduri la CCR, vor fi promulgate în maximum două săptămâni de către preşedinte.

“Suntem cumva la capăt de drum, un capăt de drum pe care oarecum ni l-am asumat, acela de elabora legile justiţiei, ultima dintre ele, 304/2017, cred că CCR va respinge astăzi definitiv (sesizarea – n .r.) şi în aceste condiţii va fi promulgată de preşedinte. (...) V-am spus, arătaţi-mi un singur articol care crează probleme sau atacă independenţa. N-aţi reuşit. Permanent aţi atacat la Curte, aţi căutat tot felul de subterfugii. Repet, legile justiţiei vor fi, în următoarele două săptămâni, adoptate definitiv. Codul de procedură civilă deja l-aţi atacat. La atacat la Curte vă pricepeţi, dar nu prea vă iese pentru că nu aveţi argumente. Noi ne-am propus încă din campania electorală să stopăm abuzurile, am spus că cei care au încălcat cu adevărat legea să răspundă, dar nu pe presupuneri, pe simple declaraţii de martor sau pe nişte ac care apoi sunt restrase în instanţă, oamenii să fie cercetaţi şi apoi achitaţi. În ultima periaodă, zecile şi sutele de oameni care au fost achitaţi ne-au creat o mare problemă şi de aceea am considerat că modificările la Codul penal să fie cu deciziile Curţii şi Codul de procedură penală”, a spus Florin Iordache.

Printre cele mai controversate modificări aduse codului penal se numără redefinirea abuzului în serviciu, abrogarea articolului privind neglijența în serviciu și redefinirea grupului infracțional organizat.