Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima tranșă din asistența macrofinanciară a UE pentru Moldova, amânată din cauza invalidării alegerilor

img_7786.jpg

Moldovenii protestează față de invalidarea scrutinului local
Sursa imaginii: 
Valeria Vițu/RFI

Alocarea primei tranșe din asistență macrofinanciară a Uniunii Europene pentru R.Moldova, în valoare de 100 mln euro, a fost amânată. Decizia vine după ce magistrații moldoveni au invalidat alegerile locale din Chișinău, a anunțat, miercuri, Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

”Așa cum a comunicat Comisia Europeană în răspunsurile transmise unor reprezentanți ai mass mediei din Republica Moldova, plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului”.

”Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău. În consecință, plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistențăa Macrofinanciară a fost suspendată”, precizează într-un comunicat de presă Delegația Uniunii Europene în R.Moldova.

Recent, înalți oficiali europeni au calificat hotărârea privind invalidarea alegerilor ca fiind netransparentă, menționând că decizia "subminează încrederea poporului R.Moldova în instituţiile statului". Iar departamentul de Stat al SUA a avertizat că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei. ”Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de invalidare a scrutinului a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al R.Moldova, se arată într-un mesaj al ambasadei SUA în R.Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre amânarea primei tranșe din asistența macrofinanciară a UE