Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuplu otrăvit cu agent neurotoxic în UK la patru luni după Skripal

dawn_sturgess_charles_rowley.jpg

Dawn Sturgess și Charles Rowley
Dawn Sturgess și Charles Rowley au fost găsiți inconștienți duminică
Sursa imaginii: 
Facebook

Un cuplu de persoane găsite în stare de inconștiență în sudul Angliei, otrăvite cu aceeași substanță ca și cea folosită în luna martie împotriva fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia. Poliția antiteroristă a declanșat o anchetă în acest caz.

Dawn Sturgess și Charles Rowley se află într-o stare critică după ce au fost găsiți inconștienți sâmbătă într-o casă din localitatea Amesbury, la numai 15 kilometri distanță de Salisbury, acolo unde au fost găsiți cei doi Skripal pe data de 4 martie. 

Potrivit poliției, cei doi au fost otrăviți cu Noviciok, agentul neurotoxic sintetizat inițial în URSS în anii '80 folosit și împotriva lui Skripal și a fiicei sale, dar nu s-a putut confirma dacă substanța provenea din același lot, adăugând că la ora actuală urmele sunt supuse analizelor la laboratorul de la Porton Down, specializat în arme chimice și bacteriologice.

Nimic nu sugerează din profilul lor, potrivit Poliției Metropolitane a Londrei, că cei doi au fost vizați de un atentat.

Cu toate acestea, premierul Theresa May a participat miercuri dimineață la o ședință a cabinetului de securitate Cobra și incidentul este tratat cu cea mai mare atenție.

Acum patru luni Serghei Skripal și fiica lui Yulia au fost găsiți în stare de inconștiență la Salisbury și au fost în stare critică timp de mai multe săptămâni fiind apoi externați și se află într-un loc nedezvăluit sub protecția autorităților .

Guvernul britanic a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele acestei tentative de asasinat, acuzație dezmințită vehement de Moscova, și a dus la un scandal diplomatic de proporții și la expulzarea în masă de diplomați ruși din state membre ale Uniunii Europene și NATO urmată de represalii de aceeași natură din partea Rusiei.

Seghei Skripal, care a fost condamnat în 2004 în Rusia pentru spionaj în favoarea Occidentului s-a refugiat în 2010 în Marea Britanie după un schimb de spioni între Moscova și Statele Unite.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ