Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macovei: Modificarea Codului Penal, o lovitură de stat împotriva justiţiei, trebuie referendum

Monica Macovei Retragere Adina Florea veste buna.jpg

Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată
Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată

„Eu nu aş aplica aceste texte de lege şi mi-ar fi ruşine să fiu un judecător sau un procuror care se supune acestor Coduri Penale”. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care consideră că s-ar impune un referendum pe tema justiţiei.

Monica Macovei spune că „adoptarea acestor modificări la Codul Penal şi la cel de Procedură Penală acum câteva zile este o lovitură de stat împotriva justiţiei şi a democraţiei şi un act de trădare naţională a românilor şi a României”.

Atenţionată că sunt cuvinte foarte dure, eurodeputata a replicat: „Este foarte dur ceea ce au făcut ei (...). Au făcut aceste modificări pentru a se scăpa pe ei (...). Nu este pentru drepturile omului, n-are nici o legătură, este o minciună”.

Fostul ministru al Justiţiei sugerează că magistraţii nu ar trebui să aplice noile Coduri Penale: „Să vedem ce fac judecătorii şi procurorii. Eu nu aş aplica aceste texte de lege şi mi-ar fi ruşine să fiu un judecător sau un procuror care se supune acestor Coduri Penale”.

La observaţia RFI că un astfel de refuz ar însemna să încalce legea, Monica Macovei a răspuns: „Ar însemna să încalce legea, dar asta este lege? Adică trebuie totuşi să nu fim formalişti, să spunem asta este legea, cât e ea de proastă şi cât încalcă statul de drept. Să ne amintim de comunism, când eram în dictatură, pentru că practic, trăim aceleaşi vremuri, când o mână de oameni decideau legile şi cei care se opuneau au devenit dizidenţi politici şi au adus democraţia”.

Ar trebui organizat un referendum pe tema justiţiei? „Da, ar trebui un referendum pe tema acestor modificări, dar să reţinem că mai avem un referendum din 2009, cu maximum 300 de parlamentari, care nu s-a pus niciodată în practică, deşi a fost validat de CCR şi era obligaţia Parlamentului din 2009, toate Parlamentele de atunci, era obligaţia lor să-l transpună în lege şi n-au făcut-o. Şi n-au păţit nimic”, conchide eurodeputata.