Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Dăncilă și ministrul Toader, convocați de șefii CE. Liviu Avram: Putem specula cu certitudine că are legătură cu modificările Codurilor Penale

dancila_si_juncker.jpg

Sursă foto: www.gov.ro
Image source: 
Sursă foto: www.gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă merge săptămâna viitoare la Bruxelles însă Guvernul nu a anunțat nici acum vizita oficială.

Șefa Guvernului se va întâlni marți cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Frans Timmermans, a anunțat Comisia Europeană.

Tot săptămâna viitoare ministrul Justiției, Tudorel Toader, se va întâlni în Austria cu comisarul european pe Justiţie, Vĕra Jourová.

Aceste reuniuni au loc inclusiv în contextul în care Comisia Europeană a anunţat că nu va ezita să ia măsurile care se impun dacă modificările codurilor penale nu respectă legile Uniunii Europene.  

”Eu nu știu care sunt motivele care sunt motivele pentru care doamna Dăncilă a fost chemată la Bruxelles, dar putem specula cu destulă certitudine că are legătură cu ce s-a întâmplat în Parlament, mai exact cu adoptarea codurilor penale, la fel și convocarea domnului Tudorel Toader. Problema este că la noi s-a întâmplat o chestiune oarecum atipică. Guvernul s-a derobat de la orice responsabilitate privind aceste legi. Ele au fost lucrate aproape în exclusivitate în Parlament, prin urmare nu știu dacă în mod oficial Comisia Europeană mai are pârghii de acțiuni asupra Guvernului câtă vreme totul s-a făcut așa cum s-a făcut în Parlament. Eu mă aștept ca la această întâlnire, Comisia Europeană să comunice și doamnei Dăncilă și domnului Toader ce măsuri de urgență urmează să ia în speranța că cei doi le vor transmite și Parlamentului. Adică să aibă reprezentarea, și Guvernul și Parlamentul, reprezentarea corectă a faptelor pe care le comit la București”, a spus Liviu Avram.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională va discuta sesizările opoziției și Instanței Supreme pe codul penal abia la jumătatea lunii septembrie, iar judecător raportor a fost desemnat Livia Stanciu.

”Este firesc să-și ia un termen atât de lung pentru că Codul Penal este o lege stufoasă, modificările sunt foarte numeroase și cu consecințe totuși asupra vieții noastre, a tuturor. Nu poți să evaluezi așa ceva în doar două săptămâni. Regretul meu este că Codul de Procedură Penală, care este la fel de periculos, din câte înțeleg eu va fi judecat pe 18 iulie, în condițiile în care nu știm când va veni opinia preliminară de la Comisia de la Veneția. (...) La o primă vedere, și dacă ne-am încrede în jurisprudența CCRaceste legi sunt defecte din start, pentru că nu au avut un studiu de impact. Or, CCR deja de mai multe ori a spus că legile complexe, așa cum cere legea de tehnică legislativă, trebuie obligatoriu să aibă un studiu de impact atât financiar, cât și social, pentru că nu poți să dezincriminezi zeci de infracțiuni, fără să evaluezi ce se va întâmpla după aceea. Or, în cazul de față nu avem nimic de această natură. Or, acesta este sau, mă rog, era până acum motiv de declarare ca neconstituțională a legii în integralitatea sa, fără să mai intre Curtea pe detalii pe articole” a mai spus Liviu Avram.

 
Jurnalistul Liviu Avram în dialog cu Valentin Chisoceanu