Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion M. Ioniță: Decizia lui Iohannis, firească și previzibilă

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România

Decizia președintelui de a semna decretul de revocare a procurorului șef al DNA este firească și previzibilă, afirmă, la RFI,  jurnalistul Ion M. Ioniță. Consecințele nerespectării unei decizii a Curții Constituționale ar fi fost cu mult mai grave. 

Pe termen lung și în perspectiva unei noi candidaturi la președinție, Klaus Iohannis va avea de câștigat, e de părere Ion M. Ioniță: 

Ascultă AICI interviul integral: 

I.M.I.: Președintele era obligat să facă asta și era inacceptabil să nu respecte o decizie a Curții Constituționale. Ar fi însemnat practic aruncarea României în arbitrariu, în dărâmarea Legii și a Constituției. (...)Nu era de imaginat, mai ales din partea unui președinte care spune că respectă Constituția și statul de drept. Nu este vorba de amenințarea că va fi suspendat. Nu este acesta motivul pentru care a semnat. Pur și simplu era obligat să o facă și președintele și-a îndeplinit această obligație. 

Reporter: Se vorbește acum de un troc politic pe care l-ar fi făcut președintele Iohannis pentru a-și asigura în liniște un al doilea mandat. E prea mult?O teorie a conspirației?

I.M.I.: Nu are niciun fel de corespondent în realitate. E pur și simplu o speculație. N-avea ce troc politic să facă. Președintele nu are nicio intenție și niciun obiectiv în a negocia cu PSD-ul respectarea Constituției. (...)

Rep.: În ce măsură vor înțelege cei din stradă, cei care îl susțin pe Iohannis și o susțin pe Kovesi, aceste argumente? 

I.M.I.: Cred că sunt la curent cu ceea ce însemană Constituția României, faptul că președintele eobligat să o respecte. Nu cred că cineva dintre adevărații săi susținători l-ar îndemna să încalce Constituția. Pentru că ce s-ar fi întâmplat după? Evident PSD-ALDE trebuiau să îl suspende. Se ajungea la referendum. Venea Călin Popescu Tăriceanu 30 de zile. Semna acest decret, evident. Și atunci care ar fi fost câștigul? (...) 

Rep.: Cum va fi afectată cota președintelui, pe termen scurt?

I.M.I.: Depinde de felul în care președintele va juca acest moment. Dacă se va arăta implicat, așa cum a avut declarații de presă, spunând că statul de drept și legea în România sunt obiectivele sale și că nu va renunța la nicio cale în protejarea și în continuarea luptei împotriva corupției, mi se pare că președintele nu va pierde.Rămâne cel care se opune modificărilor legale pe care această coaliție le face. (...) 

Rep.: Cum interpretați faptul că nu Klaus Iohannis a venit în fața camerelor să facă acest anunț, ci și-a delegat purtătorul de cuvânt?

I.M.I.: Este o mișcare politică și de imagine foarte bună pe care a ales-o președintele.(...) Așa trebuia să facă, e clasic. În momentele dificile nu îți asociezi direct imaginea. Prezinți decretul ca un simplu act administrativ. Practic CCR l-a obligat să facă acest lucru și el lasă purtătorul de cuvânt să spună că președintele și-a îndeplinit această obligație, arătând că fără să fie mulțumit cu aceasta își păstrează toate opțiunile, dar și-a îndeplinit obligația constituțională. (...) Însă această declarație a purtătorului de cuvânt trebuie urmată de o declarație mai amplă a președintelui Klaus Iohannis. Prin care să își precizeze poziția pentru continuarea luptei anticorupție.