Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacție dură a Guvernului de la Chișinău, după criticile venite de la UE

pavel_filip.jpg

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip

Executivul Republicii Moldova reacționează în urma criticilor UE față de invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei Republicii Moldova. Într-un comunicat oficial, Executivul moldovean susține că informaţiile pe care le transmite delegaţia UE la Chişinău sunt incomplete și subiective, lovind în cetăţenii Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a decis să vină cu precizări referitoare la întrevederea de la sfârşitul săptămânii trecute dintre prim-ministrul Pavel Filip, şeful delegaţiei UE, Peter Michalko, şi ambasadori ai ţărilor UE acreditaţi la Chişinău. Conform comunicatului de presă al Executivului moldovean preluat de Agerpres, precizările sunt necesare din cauza faptului că în comunicatul distribuit de delegaţia UE ar exista informații incorecte care necesită revizuire.

Să amintim că întrunirea de la Chișinău la care se face referire a venit la scurt timp după ce Parlamentul European a votat o rezoluție prin care constată că "în urma deciziei de invalidare a alegerilor locale din Chișinău, nu au fost îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, reamintind că o condiție prealabilă pentru acordarea unei tranșe de 100 de milioane de euro este ca țara beneficiară să respecte mecanisme democratice eficiente”.

Astfel, premierul moldovean susține că, în cadrul ședinței cu liderii europeni, a punctat în mod ferm şi repetat faptul că rezoluţia votată de Parlamentul European ar fi una incorectă faţă de guvern şi politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziţiei, care în acest mod doresc să obţină dividende electorale, lovind în cetăţenii ţării. Premierul a subliniat că toate angajamentele privind primirea finanţării din partea UE ar fi fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiţie, iar ”decizia de amânare a finanţării este nejustificată şi reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”.

Premierul Filip mai susține că le-a transmis oficialilor moldoveni că nu poate accepta această rezoluţie de pedepsire a cetăţenilor Republicii Moldova, pe motiv că Executivul nu a dat curs ”solicitărilor abuzive” de a se implica ilegal în activitatea instanţelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chişinău. El a condamnat ferm acest tip de presiune care s-ar fi făcut asupra executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta ar fi avut loc.

Totodată, Pavel Filip i-a informat pe ambasadorii UE că, în pofida acestei rezoluţii abuzive şi politice faţă de Republica Moldova, guvernul va continua să implementeze reformele pe care şi le-a asumat şi chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, dar care sunt necesare pentru atragerea de noi finanţări. De asemenea, prim-ministrul i-a asigurat pe ambasadori ca guvernul pe care îl conduce va rămâne ferm angajat pe calea europeană, se mai spune în comunicat.