Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă la Bruxelles și dezinteresul european

p036314001002-716727.jpg

Juncker Dancila
La ultima lor întâlnire Viorica Dancila a auzit de la Jean-Claude Juncker ca "nu este în mod special îngrijorat"
Sursa imaginii: 
European Union, 2018

Întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu Jean-Claude Juncker în 10 iulie, prefațată de demiterea Laurei Codruța Kovesi, nu va avea impactul așteptat asupra combaterii corupției. Comisia Europeană vede aici doar oportunitatea de a menține MCV-ul și după 2019 fără a putea fi criticată.

Viorica Dăncilă îi întâlnește în același timp pe Jean-Claude Juncker și pe Frans Timmermans cu care oficial discută despre Președinția româna a UE și despre cadrul financiar multi anual.

Dar cum discuția intervine într-un context aparte, cei doi îi vor repeta Primului Ministru cele deja spuse: dacaa activitatea DNA, care a contribuit la soliditatea reformei justiției și la eficiența combaterii corupției este repusă în chestiune, atunci și Comisia va repune în chestiune toate progresele. 

Altfel zis, țara nu mai poate spera să scape de MCV anul acesta sau anul viitor, așa cum promisese Jean-Claude Juncker. 

Situația este, de fapt,  ideală pentru ambele părți. 

Pe de-o parte, acest mecanism de verificare și cooperare s-a dovedit inofensiv pentru clasa politică din România.

Pe de altă parte, Comisia Europeană n-a avut niciodată de gând să propună ridicarea MCV-ului,  iar de acum nici nu va mai fi nevoită să o facă.

In fine, Comisia nu vrea să-și schimbe tactica privind România al cărui caz nu trebuie comparat cu cel al Poloniei. Polonia a intrat în colimatorul UE prin activarea articolului 7.1, poziție la care România nu poate spera. 

Există diferențe concrete între cele două cazuri, mai ales din punctul de vedere al comisarilor europeni, dar o încălcare a statului de drept în România îngrijorează mai puțin. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan