Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Mungiu-Pippidi: Încetarea politizării anticorupţiei, un lucru bun. Vorba este va înceta ea oare?

Revocarea Laurei Codruţa Kovesi va fi urmată de o mare bătălie politică pentru controlul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iată ce spune la RFI preşedinta Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, care crede că preşedintele Klaus Iohannis nu era în pericol de suspendare, dacă ar fi refuzat să o revoce pe şefa DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Alina Mungiu-Pippidi declară că „nu exista nici un pericol real de suspendare. După cum se ştie, Parlamentul intră în vacanţă în câteva zile şi lipsea şeful Senatului, care era o persoană indispensabilă în acest mecanism. Este complet nerealist să ne imaginăm că actuala coaliţie de guvernare s-ar fi apucat să-l suspende pe preşedintele Iohannis, când vine summit-ul NATO în câteva zile şi când urmează preşedinţia europeană peste şase luni”.

Preşedinta Societăţii Academice din România atrage atenţia că „Laura Codruţa Kovesi făcuse nişte greşeli. Greşelile acelea sunt reale, dovadă că o parte din procurorii foarte buni, procurori ca Doru Ţuluş, procurori care au făcut faima DNA deja se delimitaseră de ea, plecaseră, o înregistraseră, deci în interiorul DNA existau contestări ale acestui fel de a lucra, dar asta nu înseamnă că plecarea ei rezolvă vreo problemă, pentru că acum o să urmeze o mare bătălie politică pentru controlul cui ia această poziţie (...). Trebuie spus că încetarea politizării anticorupţiei este un lucru bun. Vorba este va înceta ea oare?”.

 
Alina Mungiu-Pippidi, despre revocarea lui Kovesi