Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prof. Valentin Naumescu: Administrația Trump va mai susține NATO? Aceasta este întrebarea

naumescu.jpg

Cel mai important lucru este să vedem dacă Administrația Trump e pregătită să lucreze în continuare pentru susținerea NATO, declară la RFI profesorul Valentin Naumescu.

La Bruxelles începe astăzi summit-ul NATO. Acesta îi pune laolaltă, timp de două zile, pe liderii statelor membre europene și președintele american Donald Trump. Printre temele aflate pe agendă se numără ameninţările globale, de la terorismul islamic la acţiunile agresive ale Rusiei, cu accent pe apărarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, modernizarea structurilor de comandament ale NATO și celebrul „burden sharing”, adică împărțirea echitabilă a sarcinilor în cadrul alianței.

Liderul de la Casa Albă a spus, chiar înainte de plecarea spre Bruxelles, că Statele Unite ar fi înşelate de partenerii europeni care nu alocă suficienţi bani pentru apărare. Marea Britanie, Grecia și Estonia cheltuiesc deja 2% din PIB pentru apărare. Lituania, Letonia, Polonia și România o vor face până la finalul anului. Franța s-a angajat să atingă acest obiectiv în 2025, iar Germania cheltuiește doar 1,24% din PIB pentru apărare, în 2018. Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, spune la RFI că cea mai importantă miză a summitului lipsește de fapt de pe agenda întâlnirii.

„Chestiunea esențială cu care vom rămâne după acest summit este o evaluare care se va face asupra calității, asupra consistenței și perspectivei relației transatlantice. Eu cred că despre asta este vorba în acest moment, în această aparentă criză a relațiilor strategice, politice, militare, între SUA și aliații europeni, despre soliditatea și stabilitatea relațiilor transatlantice. Sigur că o asemenea temă nu putea fi formulată pe agenda oficială a summit-ului NATO, dar cele două zile de discuții care urmează ne vor arăta cum stau lucrurile în realitate, dincolo de calculele privind alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile militare, dincolo de Readiness Initiative, dincolo de chestiunile tehnice, eu cred că cel mai important lucru este să vedem și să înțelegem dacă Administrația Trump, președintele Donald Trump, mai sunt pregătiți să lucreze în continuare pentru susținerea NATO, pentru că au fost declarații, dintre cele mai dezamăgitoare, din păcate, care au ieșit în presa americană, mergând până la afirmația că NATO este o alianță depășită”, a explicat Valentin Naumescu.

La Summit-ul NATO de la Bruxelles, din 11-12 iulie, participă președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă. România iși dorește să găzduiască un comandament de trei stele - un comandament de forțe terestre, cu circa 400 de militari ai alianței - prin noua organizare a comandamentelor NATO pe continent.

Ascultă interviul integral cu profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj:

Profesorul Valentin Naumescu intervievat de Magda Prelipceanu