Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, după revocarea lui Kovesi: Lupta anticorupţie va merge cu toată forţa mai departe

Adriana Saftoiu suspendare presedinte Iohannis.jpg

Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)
Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)

DNA trebuie și va merge mai departe – iată prima reacție a președintelui Klaus Iohannis la două zile după ce a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi. Șeful statului susține că nimeni nu ar trebui să se bucure după această măsură și a dat asigurări că va sprijini și mai mult lupta anticorupție.

Klaus Iohannis a lăudat inclusiv activitatea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA:

”Vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru. Dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupţie încetează sau încetineşte, nu, nici vorbă. Deci, lupta anticorupţie trebuie să meargă înainte şi va merge înainte. Ştiţi foarte bine că eu m-am exprimat în foarte multe rânduri despre performanţele DNA. DNA este un corp de profesionişti foarte bine pregătiţi. DNA trebuie şi va merge mai departe. Deci, lupta anticorupţie va merge cu toată forţa mai departe, iar până acum acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea mea despre activitatea DNA şi inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună, sunt oameni foarte bine pregătiţi şi această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul şi am sprijinit-o tot timpul şi pot să spun fără niciun fel de problemă, că voi sprijini în continuare, poate şi mai mult lupta anticorupţie”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că a luat această decizie pentru că respectă Constituția, iar decizia sa trebuie să ducă la întărirea statului de drept:

”Eu respect statul de drept, respect Constituţia şi aceste lucruri nu le spun de complezenţă sau de slogan. Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democraţiei. Calea românească trebuie să fie calea democraţiei consolidate, care se bazează pe valorile noastre pe care se bazează şi NATO, şi UE. (...) Eu îmi doresc pentru ţara mea o întărire a statului de drept şi atunci este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curţii Constituţionale, drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR. Niciun moment nu a fost opţiune pentru mine să nu respect Constituţia, să nu respect statul de drept. Dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înţeles ca şi un pas în supremul respect pentru Constituţie”, a adăugat președintele.

Amintim, Laura Codruţa Kovesi - care a condus DNA timp de peste cinci ani - a spus că decretul de revocare "lasă un mare semn de întrebare" - dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.

Între timp, secţia pentru procurori a CSM a decis, azi, ca Laura Codruţa Kovesi să îşi continue activitatea de procuror la DIICOT Sibiu, unde avea un loc rezervat.

Ea a plecat de acolo în 2006, când a fost numită procuror general.