Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriela Firea şi-a prezentat bilanţul. ONG: „E nerealist. A încurajat traficul în Bucureşti”

gabriela_firea_bilant_ong_nerealist.jpg

Primăria Capitalei a aprobat organizarea protestului românilor din diaspora în 10 august.
Primăria Capitalei a aprobat organizarea protestului românilor din diaspora în 10 august, după întâlnirea dintre primarul Gabriela Firea şi reprezentanţii SRI, SIE, ai Prefecturii, ai Poliţiei Capitalei, ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Image source: 
Facebook/Gabriela Firea

„Sunt primar de doar doi ani, nu de două mandate”. Iată ce spune primarul Capitalei, Gabriela Firea, care şi-a făcut bilanţul activităţii de până acum, răspunzând totodată celor care critică nerealizările sale. Ea a publicat un clip video, în care prezintă ceea ce numeşte „lucrurile bune” pe care le-a făcut până la jumătatea primului mandat.

Îmbrăcată într-un tricou turcoaz, pe care scrie „primar general de doar doi ani” şi cu imagini din Bucureşti derulându-se în spatele ei, Gabriela Firea vorbeşte despre „lucrurile bune” de până acum.

Primarul Capitalei ţine să le răspundă încă de la început celor care i-au cerut socoteală pentru nerealizările sale şi spune că în cei doi ani de la preluarea mandatului, atât ea, cât şi echipa sa au fost “tot timpul sub lupa opiniei publice şi sub tirul concentrat de acuzaţii ale Opoziţiei” şi i s-a “cerut socoteală” pentru tot ce nu merge bine în acest oraş, ca şi cum ar fi primar de două mandate, nu de doi ani.

De partea sa, Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Eco-Civica, una dintre organizaţiile care monitorizează de ani buni activitatea primarilor Capitalei spune la RFI că în doi ani de mandat se puteau face multe. El critică bilanţul făcut de Gabriela Firea: „Mi se pare totuşi nerealist. Cu certitudine, în aceşti doi ani, n-am îmbunătăţit cu nimic traficul în Bucureşti, ba dimpotrivă, majoritatea măsurilor au încurajat traficul în Bucureşti, iar faptul că introduci o taxă de 10 lei ora la o parcare în centrul oraşului n-a descurajat traficul, acelaşi trafic a fost, dar au parcat pe trotuare sau pe străzi adiacente, care nu aveau prevăzute parcări cu plată”.

El spune că „în doi ani de zile, poţi să înfiinţezi culoarul unic RATB, cu o pregătire de trei luni în prealabil, prin educarea şoferilor în special, că voi înfiinţa culoarul unic, voi încerca reducerea traficului, după ce vă voi demonstra că transportul în comun este la standarde adevărate, în momentul acela încep şi alte măsuri de descurajare a traficului, cum ar fi mărirea preţului parcării, norma euro, pe care o are maşina şi alte măsuri similare”.

 

Autobuze turcoaz

 

Revenind la Gabriela Firea, ea vorbeşte despre realizările primilor doi ani de mandat, între care finalizarea unor pasaje şi lărgiri de bulevarde, plus organizarea licitaţiei pentru achiziţia a 400 de autobuze noi, care vor avea culoarea tricoului său, turcoaz.

Vicepreşedintele Eco-Civica Dan Trifu îi dă replica primarului Gabriela Firea şi aminteşte că România riscă amenzi severe de la Bruxelles, din cauza calităţii aerului în marile oraşe: „Era bine să aibă culoarea verde (noile autobuze-n.r.), pentru că noi suntem în infringement pe culoarea verde, nu suntem în infringement pe culoarea aceea movulie... Cred că e mai puţin important ce culoare au autovehiculele transportului în comun sau ale primarului general. Important este că noi vom intra în penalităţi şi ne vor ustura la buzunar pe toţi cetăţenii, nu numai ai Capitalei, ci chiar ai ţării, pentru că la urma urmei, se plăteşte din bugetul naţional”.

Clipul postat de primarul Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook a adunat deja peste 25 de mii de vizualizări şi câteva zeci de comentarii, cele mai multe pozitive. Primăriţa PSD a fost acuzată în repetate rânduri că şterge comentariile negative de pe reţeaua de socializare.

Ascultaţi aici ce spun Gabriela Firea şi Dan Trifu, despre bilanţul PMB