Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Trump - vizită în Marea Britanie: proteste, Brexit și golf

baby_trump.jpg

Baby Trump
Balonul Baby Trump va pluti timp de două ore deasupra demonstrației împotriva vizitei lui Donald Trump
Sursa imaginii: 
AP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, începe joi o vizită de trei zile în Regatul Unit, pe fondul unei crize provocate de Brexit şi a protestelor împotriva sa. Între altele, preşedintele Trump va vizita Scoţia, de unde este originară mama sa.

Preşedintele Trump a declarat că ar dori să se întâlnească şi cu "prietenul său", Boris Johnson, demisionat la începutul săptămânii din postul de ministru de externe.

"Boris Johnson este prietenul meu, a fost drăguţ cu mine, m-a sprijinit foarte mult şi poate voi sta de vorbă cu el când o să ajung acolo. Îmi place Boris Johnson, întodeauna mi-a plăcut", a declarat preşedintele Trump înaintea vizitei.

El pare să ignore afirmaţiile făcute în 2016 de Boris Johnson pe vremea când acesta era primar al Londrei ca replică la afirmaţia candidatului de atunci la preşedinţia Statelor Unite Trump care spusese că în capitala britanică sunt zone unde poliţia se teme să intre.

"Eu cred că el trădează o ignoranţă stupefiantă şi îl face inapt să deţină funcţia de preşedinte al Statelor Unite. L-aş invita să vină să vadă întreaga Londră doar că nu aş dori să expun vreun londonez la riscul ne-necesar de a-l întâlni pe Donald Trump.", spunea Boris Johnson acum ceva mai mult de doi ani.

Proteste anti-Trump

Preşedintele Trump ajunge la Londra în plină criză politică, la care a contribuit şi demisia lui Boris Johnson din guvern, în semn de protest împotriva planului prezentat pe prim ministrul Theresa May, privind relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit, programat a avea loc pe 29 martie 2019.


Theresa May și Donald Trump la Casa Albă, 27 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Premierul May a declarat că va discuta cu preşedintele Trump relaţiile comerciale post-Brexit precum şi relaţia specială Londra - Washington.

La Londra este programată o demonstraţie de protest împotriva preşedintelui Trump, la care sunt aşteptaţi circa 50000 de demonstranţi, iar primarul Londrei Sadiq Khan, care a avut în trecut dispute cu liderul de la Washington, a aprobat ancorarea deasupra Pieţei Parlamentului a unui balon uriaş "Baby Trump", care va pluti timp de două ore deasupra demonstraţiei care e programată pentru vineri dimineaţă.

Guvernul a transferat circa 4500 de poliţişti din provincie în capitală pentru păstrarea ordinii publice în timpul protestelor.

Preşedintele Trump va vizita castelul Windsor, reşedinţă a Reginei Elisabeta a II-a cu care se va întâlni, Chequers, reşedinţa prim-ministrului, precum şi Palatul Blenheim, din comitatul Oxfordshire, locul de naştere al fostului prim ministru, Winston Churchill, cel care a inaugurat relația specială împreună cu președintele Franklin Roosevelt în timpul celui de-al doilea război mondial.

Liderul american îşi va încheia vizita în Scoţia unde potrivit relatărilor de presă ar dori să joace o partidă de golf cu Ducele de York, al doilea fiu al Reginei Elisabeta, pe terenul de la Turnberry din comitatul Ayrshire, al cărui proprietar este chiar preşedintele Trump.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ