Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul NATO, ziua a doua: Trump vs restul lumii

trump-macron.jpg

Presedintele american, Donald Trump, si omologul sàu francez, Emmanuel Macron
Presedintele american, Donald Trump, si omologul sàu francez, Emmanuel Macron
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Joi 12 iulie este a doua zi de summit NATO la Bruxelles. Liderii alianței nord-atlantice încearcă să calmeze atmosfera tensionată de miercuri, după şocul provocat de Donald Trump, care le-a cerut să-şi dubleze cheltuielile alocate Apărării, relatează AFP. Ca detaliu important, președintele român Klaus Iohannis trebuia să se întâlnească joi cu omologul său american Donald Trump, întâlnire anulată în ultimul moment.

ACTUALIZARE 4Preşedintele rus Vladimir Putin nu este nici prieten, nici inamic, a declarat joi, într-o conferinţă de presă după un summit NATO, la Bruxelles, Donald Trump, precizând că el îl numeşte pe Putin un ”concurent”, apreciind că acesta reprezintă interesele poporului rus, la fel cum el însuşi le prezintă pe cele ale poporului american, relatează The Associated Press.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în a doua zi a unui summit NATO, la Bruxelles, că probabil poate să retragă Statele Unite din NATO, dar că acest lucru nu mai este necesar, relatează The Associated Press. Potrivit unor dezvăluiri, Trump a ameninţat în timpul summitului că retrage Statele Unite din Alianţa Nord-Atlantică, într-o ceartă pe tema chetuielilor militare.

El a spus într-o conferinţă de presă că este ”extrem de nemulţumit” de situaţie, dar că membrii Alianţei şi-au crescut nivelul angajamentului în urma plângerilor sale. Întrebat dacă ameninţă în continuare să retragă Statele Unite din NATO şi dacă poate face acest lucru fără susţinerea Congresului, Trump a răspuns că ”cred că probabil pot, dar asta nu este necesar”.

ACTUALIZARE 2: O reuniune extraordinară a celor 29 de membri NATO a fost convocată de urgenţă joi, la Bruxelles, în care s-a discutat despre chetuielile militare ale aliaţilor, o cerinţă repetată de preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

ACTUALIZARE 1: Donald Trump şi-a reluat criticile la adresa Germaniei şi şi-a reiterat cererea dublării cheltuielilor cu Apărarea, relatează AFP. ”Germania tocmai a început să plătească Rusiei, ţara de care vrea să se apere, miliarde de dolari în contul nevoilor sale în (domeniul) energiei provenind de la un nou gazoduct ce provine din Rusia. Este inacceptabil!”, a scris joi dimineaţa pe Twitter Trump.

...............................................................

Întâlnirea Iohannis-Trump era programată la ora 11.00. Ea fusese confirmată de ambele părți. Cu aproximativ jumătate de oră înainte, însă, preşedintele american a decis să-și anuleze toate întâlnirile bilaterale, inclusiv pe cea cu liderul român.

Decizia neașteptată a președintelui american vine într-un context foarte tensionat care domină summitul NATO încă de miercuri, când Trump și-a uimit aliații, cerându-le să-şi crească cheltuielile cu Apărarea până la 4% din PIB, în condițiile în care doar câteva state, 8 mai exact, și-au respectat promisiunea de a crește finanțarea Apărării până la 2% din PIB.

În declaraţia comună adoptată la finalul zilei de liderii Alianţei nu s-a menţionat nimic despre această cerere a părții americane, cei mai mulți lideri fiind reticenți evident față de afirmațiile lui Trump.

”Președintele SUA a început prin a spune că are multă stimă faţă de europeni, iar două secunde mai târziu şi-a lansat discursul faţă de împărţirea poverii cheltuielilor Apărării”, a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn. ”Această abordare contabilă este un pic absurdă”, a adăugat el.

”NATO nu este o piaţă pe care să cumperi securitatea”, a subliniat și preşedintele Bulgariei Rumen Radev într-o întâlnire cu presa bulgară.

În fine, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a expediat rapid subiectul în conferinţa sa de presă:”să începem cu cei 2%, în vederea cărora mai sunt multe eforturi de făcut”, a subliniat el.

În ciuda acestor diferenduri clare, liderii NATO au afirmat în declarația finală a zilei de miercuri că au căzut de acord să întărească apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă responsabilitatea securităţii.

Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat  Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului. În plus, Macedonia va fi invitată să înceapă discuţiile de aderare.

În ceea ce privește programul zilei de azi din ultima zi de summit NATO, discuțiile se vor concentra pe Afganistan şi Ucraina.