Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: "Libertate de mișcare pentru studenți și lucrători calificați"

cartea_alba_brexit.jpg

Cartea Albă a Brexit
Guvernul britanic a publicat propunerile sale pentru relația cu Uniunea Europeană după Brexit
Image source: 
Reuters

Companiile vor putea transfera persoane calificate pentru nevoile lor din Marea Britanie și viceversa, iar studenții din Uniunea Europeană vor putea veni în UK pentru studii, în timp ce cetățenii europeni vor putea efectua călătorii turistice fără viză în Marea Britanie după Brexit, potrivit unui plan prezentat joi de guvernul britanic. 

Documentul convenit în principiu la sfârșitul săptămânii trecute de cabinetul condus de premierul Theresa May statuează că libertatea de mișcare a persoanelor va lua sfârșit la 31 decembrie 2020, data convenită cu UE când ia sfârșit perioada de tranziție după ieșirea din Uniune, legiferată la 29 martie 2019.

Planul subliniază însă "profunzimea relației și legăturile strânse între popoarele britanic și cele din UE".

Susținătorii unui Brexit dur din rândurile Partidului Conservator condus de premierul May critică însă documentul, acuzând faptul că deși proclamă sfârșitul libertății de mișcare, planul oferă acces preferențial la piața muncii cetățenilor din UE față de cei din restul lumii.

Prezentarea planului în Camera Comunelor de către noul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, un eurosceptic cunoscut, a provocat scene haotice, când s-a dovedit că nu toți deputații primiseră o copie a Cărții Albe a Brexit, cum a fost calificat de presă planul guvernului.

Planul nu oferă detalii cu privire la politica migrației după 31 decembrie 2020, deși oficialități britanice au indicat că ținta unei migrații nete de 100000 pe an rămâne valabilă.

Criză politică

Din punct de vedere politic Cartea Albă a provocat deja o criză prin demisia ministrului pentru Brexit, David Davis, și a ministrului de externe, Boris Johnson, doi adepți de frunte ai Brexit-ului dur.

Boris Johnson și David DavisBoris Johnson și David Davis au demisionat în semn de protest împotriva planului May

 

Deputatul Jacob Rees-Mogg, cel mai radical critic al planului și lider al unui grup de adepți ai Brexit-ului dur, a declarat că acest document face din Regatul Unit un supus al UE.

 "E ceva pentru care nu aș vota și nici poporul britanic nu a votat", a spus Rees-Mogg, referindu-se la referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul s-a pronunțat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Se estimează că circa 60 din cei 318 deputați Conservatori sunt gata să provoace o rebeliune împotriva guvernului May, deja minoritar în Camera Comunelor formată din 650 de deputați și cum opoziția Laburistă s-a declarat și ea nemulțumită de plan pe care-l consideră prea vag, o cădere a guvernului în urma unei moțiuni de cenzură nu mai pare acum de neconceput.

Planul urmează să fie pus pe masa negocierilor cu UE și nu este clar dacă europenii îl vor accepta, iar timpul rămas până în octombrie când acordul ar trebui să fie prezentat parlamentului britanic și Parlamentului European spre ratificare este foarte scurt, ceea ce sporește șansele ca Marea Britanie să iasă din UE pe 29 martie 2019, fără acord, cu toate consecințele pe care acest fapt le implică.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ